Primename, kad pirmadienį buvo pasirodžiusi informacija, kad atnaujintuose Google Maps žemėlapiuose visi Rusijos kariniai objektai rodomi be redagavimų. Priešingai, Google portalui „The Verge“ patikslino, kad visi kariniai Rusijos objektai žemėlapiuose ankščiau nė nebuvo slepiami, maskuojami ar redaguojami.

„Mes neatlikome jokių maskavimo pakeitimų savo palydovinių nuotraukų žemėlapiuose Rusijoje“, - portalui „The Verge“ teigė Google atstovė spaudai Genevieve Park.

Google tai patvirtino ir žinutėje tviteryje:

Vaizdai su Rusijoje užfiksuotomis branduolinių ginklų saugyklomis, povandeniniais laivais uostuose, išrikiuotais karo lėktuvais yra tikri ir iš tiesų aukštos raiškos, tačiau, anot Google, jie buvo matomi ir iki Rusijos karo Ukrainoje.

Pimadienį interneto žiniasklaidoje pasklido informacija, kad Rusijos kariniai objektai po Google Maps atnaujinimų tapo prieinami visiems – t. y. nebemaskuojami. Tačiau tai buvo netiksli informacija, paremta Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pranešimu.

„Dabar kiekvienas gali matyti Rusijos karinės infrastruktūros objektus 0,5 metro pikselyje tikslumu”, – pirmadienį pranešė Ukrainos ginkluotosios pajėgos tviteryje.

Kaip paaiškėjo, visi kariniai objektai dar prieš Rusijos pradėtą karą Ukrainoje buvo matomi neretušuoti ir tokios pačios kokybės, kaip ir kitos aplinkinės teritorijos.

Google Maps nurodoma, kad žemėlapiai yra 2022 metų, todėl tikėtina, kad daugelis pastebėjo atnaujintus geresnės kokybės Google Maps vaizdus. Taip pat galėjo pasikeisti ir žemėlapiuose atvaizduojamas karinės įrangos kiekis Rusijos kariniuose objektuose.

Tuo tarpu kai kurie Vakarų šalių kariniai objektai Google Maps lieka maskuojami ar vaizduojami prastensnės rezoliucijos dėl specifinių saugumo reikalavimų, pavyzdžiui, Bresto uostas (Prancūzijoje).

Bresto uostas Prancūzijoje yra užmaskuotas.

Naujausi duomenys apie išrikiuotus karo lėktuvus Rusijoje

Rusijoje, kariniame aerodrome prie Voronežo miesto, Rusijoje, balandžio pradžioje užfiksuoti mažiausiai 32 rusų naikintuvai Su-24 ir Su-27, vienas transportinis orlaivis IL-76, keletas rusiškų sraigtasparnių ir kitų karo orlaivių. Tačiau šie duomenys yra ne Google Maps, o kitų palydovius vaizdus fiksuojančių kompanijų.

„Palydoviniai vaizdai, užfiksuoti balandžio 9 dieną, pateikia įrodymus apie išrikiuotus mažiausiai 32 „Flanker“ tipo naikintuvus, taip pat Il-76 ir kitus orlaivius, esančius Rusijoje, Voronežo Malševo oro pajėgų bazėje. Aerodromas neseniai rekonstruotas ir, panašu, kad tai yra pagrindinė oro bazė iš kurios Rusijos oro pajėgos vykdo karo veiksmus Ukrainoje“, – pranešime teigė „Orion Intel“, atvirųjų šaltinių žvalgybos (angl. Open Source Intelligence OSINT) analizių svetainė tviteryje.

Duomenys pateikiami remiantis „Planet Labs“ ir „Skywatch Space Applications“.


Užfiksuotuose palydoviniuose Voronežo aerodromo vaizduose matyti išrikiuoti karo lėktuvai Su-24, Su-27 ir kt., taip pat Il-76, An-26, sraigtasparniai Mi-8/17, Mi-26. Voronežo aerodromo koordinatės: 51°37'15.6"N 39°08'16.8"E.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją