Pasak „Infobalt“ asociacijos nario „Telesofto“ įkūrėjo Algirdo Stonio, ankstesniais metais „Web Summit“ didžiausią dėmesį „Facebook“ („Meta“) verslui. Atidžiai nagrinėtos pirminės investicijos į „tvarius“ startuolius prieš jiems dar „užgimstant“.

Būtent „ankstyvieji“ startuoliai, siūlantys spręsti socialinius ir ekologinius iššūkius yra tam tikras galvos skausmas. Kupini azarto jauni IT specialistai staigiai „neria“ spręsti globalias problemas, bet ta veikla yra neatsiperkanti. Didesnio dėmesio tikimasi sulaukti dirbtinio intelekto panaudojimui versle, rizikos kapitalo investicijoms į verslų plėtrą ir tvarumo tikslų pasiekimą, ypatingai įtvirtinant lyčių lygybę.

Visos Europos galvos skausmas yra kibernetinis saugumas – stinga 200 tūkst. specialistų. Tam tikrais sėkmės receptais bus dalijamasi Lisabonoje.

Skaičiuojama, kad dar prieš dešimtmetį moterų dirbančių IT sektoriuje buvo 25 proc., dabar jų kiek daugiau. Tačiau vadovaujančiose pozicijose kūrėjų yra nedaug. Be kita ko, visuomenėje dar gajūs stereotipai, kad IT kūrėjai yra vyrai. Kita vertus, būtent moterys IT bendrovėse atlieka itin svarbią paslaugų pardavimo funkciją, labiau „įsikerta“ į švelniuosius socialinius ekologinius projektus.

Į tam tikrus iššūkius „Web Summit“ rengėjai atsižvelgė – moteriškajai auditorijai bilietai į konferencijos sesijas parduodami už penktadalį kainos.

Neabejotina, kad Lisabonoje dėmesys kryps į tvarų dirbtinio intelekto panaudojimą. Čia irgi susiduriama su iššūkiais. Lisabonoje bene labiausiai vyraujanti tema bus ir dirbtinis intelektas bei jo panaudojimo galimybės.

„Šiuo metu informacinių technologijų industrijoje daug neapibrėžtumo. Todėl kaip niekada svarbu suburti politikos formuotojus, valstybių vadovus, technologijų įmonių ir sparčiai augančių startuolių steigėjus ir užduoti paprastą klausimą: kur toliau?“, – sako A. Stonys.

Pasak jo, būtent Rusijos agresija prieš Ukrainą, stambių investuotojų svyravimas, kelių didelių projektų sustabdymas į IT rinką įnešė neapibrėžtumo.

Pasak A. Stonio, pastaruosius finansinius metus IT rinkoje galima pavadinti pasisaugojimu. „Verslas sumažino savo lūkesčius, jie buvo įgyvendinti. O dabar reikia naujų žingsnių. Reikia vėl investuoti, tačiau į ką? Atsakymų į šį ir kitus klausimus mes, manau, sulauksime parodoje“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip Lietuvos IT įmonės atrodo pasaulio kontekste, A. Stonys sako, kad lietuviai niekuo nenusileidžia savo partneriams, o kai kur juos lenkia. „Galbūt mums reikėtų daugiau savireklamos ir drąsos žengiant į naujas šio verslo sritis. Lietuvių kruopštumas, tikslumas ir atsakingumas yra išties pagirtini, tačiau greitis orientuojantis į perspektyvias sritis duoda didesnę naudą“, – sakė A. Stonys

„Web Summit“ yra kasmetinė technologijų konferencija, vykstanti jau nuo 2009 metų. Iš pradžių ji vykdavo Airijos sostinėje Dubline, o nuo 2016 metų persikėlė į Lisaboną. Kaip rašo žurnalas „Politico“, „Web Summit“ yra pasaulyje svarbiausia technologijų konferencija, kur gimsta ateitis.

Lietuvių IT branduolys Portugaliją pasieks užsakomuoju kelionių aplikacijos „Hoperfy“ skrydžiu. Per porą savaičių buvo parduoti apie 180 bilietų. Pasak įmonės vadovo Tado Kertenio, tiesioginio užsakomojo reiso pasirinkimas tik įrodo, kad IT įmonių vadovai brangina kiekvieną savo darbuotojų darbo minutę.

„Bandysime laužyti stereotipus, kad IT kūrėjai yra uždari žmonės. IT „asams“ Lisabonoje numatyta ir vyno ragavimas, ir ekskursinė programa“, – sakė vieno iš startuolių įkūrėjas T. Kertenis.

Pats Tadas buvęs ir pernykštėje Lisabonos konferencijoje pusiau juokais mini, kad portugalai IT profesionalams bando sukurti rojų – būna uždarytos pagrindinės miesto gatvės, kur vyksta įvairūs renginiai. Į juos galima patekti tik su dalyvio apyranke.

Renginio mastą rodo ir tai, kad penkiose Lisabonos konferencijų salėse bus įrengta daugiau nei 700 stendų. Viliamasi, kad pernykščiai skaičiai bus viršyti – dalyvaus bene 2 tūkst. startuolių ir per tūkstantį investuotojų iš viso pasaulio.

Pernai „Web Summit“ konferencijoje tarp 105 startuolių, besivaržiusių konkurse, nugalėjo „Theneo“ iš Sakartvelo. „Theneo“ yra dirbtinio intelekto platforma, leidžianti importuoti aplikacijų programavimo sąsajų (API) rinkinius naudojant vartotojui draugišką „vilkti ir mesti“ metodiką bei konvertuoti juos į įvairias programavimo kalbas. Įdomu tai, kad 2021 metais kompanija net nepateko į konkursą, o dar po metų tapo nugalėtoja.

Praėjusiais metais, pasak Aurelijos Šilinskaitės, VU pre-akceleratoriaus „TechHub“ mentorės ir VU lektorės, didelis dėmesys buvo skirtas rinkodaros ir komunikacijos temoms. Dominuojanti tema: vartotojų duomenų apsauga metaverse bei įžvalgos, kaip ir kur pasiekti Z kartą.

„Didžiausi pasaulio prekės ženklai jau deda pirmuosius žingsnius ir investuoja į saugią ir kūrybišką metaverse aplinką. Pavyzdžiui, „Lego“ svarbu, kad metaverse žaidžiantys vaikai ir suaugusieji jaustųsi saugiai bei galėtų išnaudoti savo kūrybinį potencialą“, – sakė A. Šilinskienė.

Kaip rašė Tomas Stasiukevičius, LOGIN konferencijos turinio vadovas, praėjusiais metais žiūrovai turėjo galimybę pasirinkti tarp vis labiau populiarumą įgaunančių sveikatos technologijų ir ilgaamžiškumo temų.

„Web Summit“ atskleidė, kokia gi jaudinanti ateitis mūsų laukia sveikatos sektoriuje, bet tuo pačiu pateikė ir daugiau klausimų: ar netrukus matuosime net smulkiausius savo sveikatos duomenis? Ar širdies ligos tampa praeitimi? Ar naudosime elektros energiją savo smegenų stimuliacijai ir ar visa tai darydami vartosime magiškuosius grybus?“, – vardijo jis.