aA
Lietuvoje abortai turi būti uždrausti įstatymu, tačiau tam turi subręsti visuomenė, teigia konservatorė, Šeimos ir vaiko reikalų komisijos pirmininkė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.
Penktadienį spaudos konferencijoje ji teigė, jog Lietuvoje nėra jokio įstatymo ar Vyriausybės nutarimo dėl nėštumo nutraukimo sąlygų, o tėra tik sveikatos ministro Jurgio Brėdikio 1994 metų įsakymas - administracinis potvarkis dėl kontraindikacijų.

Anot Seimo narės, žmogaus gyvybė negali būti apspręsta ministro administraciniu potvarkiu, tam reikia įstatymo.

Tačiau kol kas pati V. Aleknaitė-Abramikienė neketina inicijuoti įstatymo, uždraudžiančio abortus Lietuvoje.

"Aš turiu būti realistė. Jei Aleknaitė drauge su dviem ar trimis Seimo nariais už tai pakeltų rankas, tai būtų maža ir sukompromituotų visą valstybę", sakė V. Aleknaitė-Abramikienė.

"Aš svajoju apie tokią dieną, kada į kelius išvažiuos žmonės gal ne su traktoriais, bet su mašinomis, ir taip kaip jie šiandien gina cukrinių runkelių augintojus, pasakys: "Nenorime žudyti", sakė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Pasak jos, šiandien dar nekalbama apie abortų uždraudimą, tačiau visuomenė pati to panorės, nes yra neįmanoma, kad protingos būtybės nepasinaudotų mokslo laimėjimais.

V. Aleknaitės-Abramikienės tvirtinimu, Lietuvoje išplitęs laisvas ir merkantiliškas požiūris į gyvybę yra tiesiogiai susijęs su sovietų okupacija, su ten vyravusiais įpročiais.

"Tie įpročiai mums primena tokias feministes kaip Clara Cetkin, Nadiežda Krupskaja, kurių nuomone, seksas yra tas pat kas stiklinė vandens. Atsakomybė asmenų vienas kitam neegzistuoja, niekas už nieką neatsakingas, todėl ir išmesti nereikalingą vaiką yra tas pat, kaip išgerti stiklinę vandens. Ši sovietinė moralė, sovietinis požiūris į socialinę politiką, nepagarba daugiavaikei motinai, šeimai ir žmogaus gyvybei tai yra totalitarinių visuomenių savybė", sakė konservatorė.

Tačiau V. Aleknaitė-Abramikienė įsitikinusi, jog taip, kaip visuomenė nusikratė vergijos, taip ji nusikratys ir šio įpročio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.