aA
Jungtinių Tautų ( JT) Žmogaus teisių komisija ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kurioje pasmerkė Izraelį už "karo nusikaltimus" bei "nusikaltimus žmoniškumui" okupuotose palestiniečių teritorijose ir kurioje reikalaujama skubos tvarka įsteigti komisiją žmogaus teisių pažeidimams šiose teritorijose tirti.
Už rezoliuciją iš 53 šio pagrindinio JT žmogaus teisių forumo narių balsavo 19 valstybių, prieš - 16, susilaikė 17, o dar vienos šalies delegacija balsavime nedalyvavo, paskelbė Komisijos pirmininkas iš Nepalo.

Rezoliucijoje, kurią pasiūlė islamiškosios valstybės, sakoma, kad pati Izraelio okupacija yra rimtas palestiniečių teisių pažeidimas, o palestiniečių žūtys per pastarąją smurto bangą vadinamos karo nusikaltimu. Taip pat prašoma JT vyriausiosios žmogaus teisių komisarės Mary Robinson (Meri Robinson) skubiai apsilankyti okupuotose teritorijose ir pateikti ataskaitą eilinėje Komisijos sesijoje.

Tačiau, apžvalgininkų nuomone, jei rezoliucijos nepalaikys pats Izraelis, jokių konkrečių veiksmų gali ir nebūti.

Tarp pritarusių rezoliucijai šalių yra arabų valstybės, Kinija, Kuba, Indija, tarp nepritarusių - JAV, Kanada, Japonija, Europos Sąjungos (ES) valstybės, Latvija, Rumunija ir Čekija, o tarp susilaikiusių - Rusija.

JT Žmogaus teisių komisija neeilinę penktąją trijų dienų sesiją Ženevoje surengė dėl pastarojo meto smurto bangos Artimuosiuose Rytuose.

JT generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas) paragino šalis kiek įmanoma santūriau aptarinėti Artimųjų Rytų konfliktą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.