aA
"Lietuvos rytui" pavyko sužinoti, kad Lietuvos užsienio reikalų ministerija spalio mėnesio pradžioje diplomatiniais kanalais gavo griežtą laišką iš Romos.
Italijos užsienio reikalų ministerija pagrasino sumažinti arba išvis uždaryti savo ambasadą Vilniuje, jei Lietuva neparems Italijos kandidatūros Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nenuolatinių narių rinkimuose. Panašų laišką gavo ir Estijos užsienio reikalų ministerija.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija šią piliulę nurijo tylomis. Priblokšta beprecedenčio savo diplomatų demaršo, šią savaitę Italijos Senato užsienio reikalų komisija pateikė interpeliaciją. Šalies užsienio reikalų ministrui Lamberto Dini teko pasiaiškinti senatoriams dėl grasinimų uždaryti ambasadas Baltijos šalyse.

Nors Romos ultimatumą Vilnius praleido negirdomis ir nepareiškė jokio protesto, L.Dini dėl visa ko garantavo, kad Italija ir toliau rems Lietuvos bei kitų Baltijos šalių siekius integruotis į Europos Sąjungą. "Lietuvos rytui" pavyko gauti Italijos užsienio reikalų ministerijos generalinio sekretoriaus Umberto Vattani laiško Estijai kopiją.

Paprašęs Taliną remti Italijos kandidatūrą renkant nenuolatines JT Saugumo Tarybos nares, Italijos pareigūnas perėjo prie grasinimų: "Dabar, kai mažinamas biudžetas, o parlamentas ragina racionalizuoti diplomatinių atstovybių tinklą, reikės naujų pastangų siekiant sukliudyti bet kokiems mažinimams".

Romos dienraštis "La Repubblica", informavęs savo skaitytojus apie šiurkštų diplomatinį šantažą, neabejojo: "Tai ne kas kita, kaip ne itin vykusiai nuslėptas grasinimas uždaryti ambasadą Taline, jei estai Jungtinėse Tautose nebalsuotų už Italiją".

"Mūsų žiniomis, tokie patys reikalavimai buvo pareikšti ne tik Estijai, bet ir Lietuvai", - sakė "Lietuvos rytui" Italijos Senato užsienio reikalų komisijos pirmininkas Giano Giacomo Migone. Paklaustas, ar Lietuvai skirtoje laiško redakcijoje buvo sakinys apie galimas sankcijas, Lietuvos ambasadorius Italijoje Romanas Podagėlis patvirtino: "Taip, toks sakinys buvo. Išskyrus keletą formuluočių, laiškas Vilniui iš esmės atitinka estiškąjį variantą".

Pasak Lietuvos užsienio reikalų viceministro Oskaro Jusio, valstybės, kurios pretenduoja į tokias svarbias vietas kaip Saugumo Taryba, imasi visokių priemonių, kad būtų išrinktos. Tam jos meta dideles lėšas, daromas didelis politinis spaudimas. "Tiesiogiai gal ir nebuvo grasinama, nors laiške buvo galima įskaityti, kad italai galėtų tai padaryti", - sakė "Lietuvos rytui" O.Jusys. Anot viceministro, italai šioje srityje nėra naujokai, jie visuomet per rinkimus spaudžia visas valstybes.

"Būnant ambasadoriumi JT man teko ne kartą patirti panašų spaudimą. Kartais spaudimas būdavo daromas sostinėje, einant pas Prezidentą ir skundžiant, kad ambasadorius neremia tos šalies kandidatūros. Esant Prezidentui Algirdui Brazauskui, ir man yra tekę į tokią nemalonę pakliūti", - pasakojo O.Jusys.

"Lietuvos rytas"