aA
Jei kovojate su potraukiu šokoladui ir jaučiatės kaltas, kai "pralaimite", dabar galite lengviau atsikvėpti, nes mokslininkai sako, kad šokoladas, bent jau nedidelis jo kiekis, sveika.
Valgant šokoladą, organizme padaugėja antioksidantų, o tai sumažina cholesterolio kiekį ir, manoma, padeda kovoti su širdies bei kraujagyslių ligomis. Tai pirmadienį Amerikos dietologų asociacijos diskusijoje sakė Francene Steinberg (Fransen Stainberg) ir Elizabeth Applegate (Elizabet Aplgeit) iš Kalifornijos universiteto Deivise.

Nuo širdies ligų Jungtinėse Valstijose miršta daugiausiai žmonių.

Šokolade yra flavinoidų, kurių galima nauda sveikatai šiuo metu aktyviai tyrinėjama. Šių medžiagų dar yra vaisiuose, daržovėse, vyne, arbatoje.

Tokios mokslininkų išvados kol kas yra preliminarios, todėl niekas dar nesiūlo žmonėms vietoje vaisių ir daržovių valgyti šokoladą, tačiau jei norite pasivaišinti ar ką nors pavaišinti, jis puikiausiai tiks.

"Tačiau dar reikia atlikti klinikinius bandymus", sakė F. Steinberg.

Tyrimą ir dietologų diskusiją rėmė "Mars Inc.", gaminanti šokoladą "Mars", "Dove" ir saldainius "M&M's".

Šokoladą minėtos mokslininkės vadina "funkciniu maistu", tai yra maisto produktu, kuris dar ir naudingas sveikatai.

Tačiau kai kurie auditorijos dietologai nebuvo tuo įtikinti ir teigė, kad reikia tolesnių tyrimų, ypač dėl šokolado didelio kaloringumo ir jame esančio cukraus.

Dėl šių priežasčių kasdien valgyti šokolado kol kas nerekomenduojama, nors E. Applegate nuomone, į sveikos mitybos kasdienį valgiaraštį galima įtraukti apie 200 kalorijų energetinės vertės šokolado.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.