aA
Sostinės centre esanti Lukiškių aikštė yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė, formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais. Tokia šios aikštės paskirtis įtvirtinta antradienį Seimo priimtame įstatyme.
Dokumentas skelbia, kad Lukiškių aikštė, kaip istoriškai susiformavusi vientisa urbanistinė erdvė, turi atlikti valstybinę reprezentacinę ir visuomeninę (kultūrinę bei rekreacinę) funkcijas.

Įstatymų leidėjų nuomone, projektiniai sprendimai turi apimti ir suderinti šias abi funkcijas.

Memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai turi atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą, paženklinti 1863-1864 m. sukilėlių egzekucijos vietą ir įamžinti jų atminimą. Projektiniuose sprendimuose siūloma įkomponuoti pastatą Gedimino pr. 40, kaip būsimą okupacijų genocido bei laisvės kovų memorialinį muziejų, ir Aukų gatvę. Šie sprendimai turi būti susieti su būsimais Pamėnkalnio (Taurakalnio) urbanistiniais planais.

Seimas įpareigojo Vyriausybę iki šių metų pabaigos parengti ir patvirtinti Lukiškių aikštės projektavimo ir sutvarkymo darbų programą. Siūloma visiškai sutvarkyti Lukiškių aikštę ne vėliau kaip iki 2009 metų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.