aA
Instinktas diktuoja, kad pirštų negalima kišti į ausį. Nebent norint paskambinti naudojant naujausią japonų telekomunikacijų inžinieriaus išradimą. 36 metų Masaaki Fukumoto, “NTT DoCoMo Media Computing Lab” vyresnysis tyrimų inžinierius idėją parsivežė iš konferencijos apie nešiojamus kompiuterius 1997 metais.
Įrengimas, kurį jis po to sukonstravo, yra mobilus telefonas, kuris susideda tik iš ant riešo dėvimo prietaiso. Prietaisas turi mažytį mikrofoną ir sistemą, kuri paverčia garso signalus vibracijomis. Kad girdėtų pašnekovą, savininkas turi įkišti pirštą į ausį. Pašnekovo balsas yra paverčiamas vibracija, kuri keliauja per riešą, ranką, pirštą į ausies kanalą. Pats asmuo kalba į ant riešo esantį mikrofoną.

Tai ne vienintelė rankos funkcija. Kad atsakytų į “Whisper” skambutį, asmuo turi suspausti nykštį ir smilių. Apie skambutį praneša riešo apyrankės vibravimas. Jokių mygtukų, jokio kontrolės mechanizmo. Fukumoto sako, kad galima siųsti skirtingas komandas apyrankei suspaudžiant pirštus skirtingu ritmu. Jis dar planuoja įdėti balso atpažinimą, kad komandas galima būtų duoti balsu.

Prototipai dirba puikiai, tačiau neaišku ar “Whisper” taps produktu. “JAV ar Japonijoje žmonės nenorės turėti nuolat dėvimo prietaiso.” - kalba Fukumoto. “Vienintelis populiarus prietaisas, kurį žmonės nuolat nešioja, yra rankinis laikrodis.”

Inžinierius viliasi, kad “Whisper” ateis į rinką 2005. Tuo tarpu “NTT DoCoMo” tęsia projekto finansavimą. Jis gavo dar “keletą šimtų tūkstančių dolerių”, bet nieko konkretaus neišdavė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.