aA
Kaip jau skelbta, liberalai ir socialliberalai yra sutarę savo lyderius paskirti į aukščiausius valstybės postus. Liberalų vadovas Rolandas Paksas turėtų tapti naujuoju Ministru Pirmininku, Naujosios sąjungos vadovas Artūras Paulauskas - Seimo Pirmininku.
Nors Prezidento Valdo Adamkaus atstovai kol kas nekomentuoja liberalų ir socialliberalų susitarimo pasidalyti aukščiausius postus, didesnių prieštaravimų tai tikriausiai nesukels.

Prezidentūroje baiminamasi, kad valstybės vadovui nesutikus skirti R.Paksą premjeru, gali pakibti ant plauko visa "Naujosios politikos" koalicija. Tuomet Algirdo Brazausko socialdemokratinė koalicija įgytų daugiau šansų suformuoti kairiąją Vyriausybę.

Todėl R.Pakso kandidatūrai prieštaraujama nebus. Apie tai Prezidentas galbūt pasakys šiandien, kalbėdamas per šalies televizijas.

Tačiau V.Adamkus gali "parodyti charakterį", kai bus teikiamos kandidatūros į ministrų postus. Čia Prezidentas turi didesnę manevro laisvę.

Prezidentūra ypač didelį dėmesį skirs strateginių - Užsienio reikalų, Krašto apsaugos, Finansų, Ūkio ir Susisiekimo ministerijų vadovų paskyrimui. Be to, didesnis Prezidento dėmesys gali būti skirtas galvojant apie švietimo ir mokslo ministro parinkimą, nes šią sritį jis vadina prioritetine.

Beje, vakar V.Adamkus kalbėjo su R.Paksu telefonu, priekaištaudamas jam dėl per ankstyvo kandidatų į ministrus viešo skelbimo. Liberalų sąjungos pirmininkas per kelias žiniasklaidos priemones yra kalbėjęs apie kai kuriuos galimus pretendentus į Vyriausybės narius. Prezidentas paprašė to nedaryti iki kandidatūros bus suderintos su koalicijos partneriais socialliberalais ir pačiu valstybės vadovu.