aA
Trečiadienį Filipinų pietuose nukritus "Air Philippines" lėktuvui, žuvo visi 131 juo skridę žmonės.
Apie tai pranešė aviakompanijos ir vyriausybės pareigūnai. Lėktuvas skrido iš Manilos į Davao ir nukrito netoli šio miesto.

"Išlikusių gyvų žmonių nėra", sakė kompanijos atstovas spaudai. Tai patvirtino ir šalies transporto sekretorius Vicente Rivera (Visentė Rivera), pridūręs, jog kai kurie kūnai rasti dalimis.

Lėktuvu, kurio registracijos numeris RPC 3010, skrido 7 įgulos nariai ir 124 atostogaujantys keleiviai, tarp jų - 4 vaikai.

Reisu GAP 541 skridę žmonės keliavo praleisti Velykų atostogų, kurios prasideda ketvirtadienį. Lėktuve buvo 122 vietos keleiviams.

Tai didžiausia lėktuvo katastrofa Filipinų aviacijos istorijoje. Avarijos priežastis nežinoma, bet "Boeing 737-200" rengėsi leistis ir suko virš Davao oro uosto, o vėliau nukrito į kokoso palmių plantaciją gretimos Samalo salos kalvose ir sudegė. Tai agentūrai "Reuters" sakė gynybos sekretorius Orlando Mercado (Orlandas Merkadas).

Samalo saloje yra populiarūs paplūdimiai ir nardymo kurortai. Lėktuvas nukrito 7 km nuo vieno iš jų.

"Virš tūpimo tako tvyrojo žemi debesys, bet mes nežinome, kokia avarijos priežastis. Kūnai vis dar traukiami iš nuolaužų", sakė O. Mercado.

Po avarijos praėjus 5 valandoms, buvo rasti 45 kūnai ar jų dalys, pranešė vietos televizija. Oro transporto biuras (OTB) informavo, kad lėktuvo nuolaužos tebedega. Po avarijos iš lėktuvo sveika liko tik uodega.

OTB sekretoriaus pavaduotojo Jacinto Ortegos (Chasinto Ortegos) teigimu, lėktuvas virš Davao oro uosto ratus suko dėl to, kad reikėjo palaukti kol bus laisvas tūpimo takas. Pilotas paskutinį kartą su Davao skrydžių kontrolieriumi kalbėjo apie 7 val. vietos (vidurnaktį Lietuvos) laiku. Pilotas sakė esąs už 11 km ir rengiąsis tūpimui. "Po minutės kontrolierius į jį kreipėsi, bet atsakymo nebebuvo", sakė pareigūnas, kurio pavardė neskelbiama.

Davao, antras pagal dydį Filipinų miestas, yra apie 1 000 km į pietryčius nuo Manilos.

Ši tragedija yra ne vienintelė Filipinuose pastarosiomis dienomis. Balandžio 12-ąją daugiau nei 140 žmonių nuskendo, šalies pietuose prie Cholo salos apvirtus vietinio susisiekimo keltui. Pirmadienį prie pat Manilos apvirto kitas keltas, bet visi 137 juo plaukę žmonės buvo išgelbėti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.