aA
Izraelis pareiškė esąs susirūpinęs dėl naujojo Kauno mero pareiškimų.
"Visos demokratinės šalys turi būti budrios dėl tokių reiškinių", sakoma antradienį paskelbtame Izraelio ambasados pranešime spaudai.

Pranešime konkrečiai nenurodoma, kas būtent sukėlė ambasados susirūpinimą, tačiau galima suprasti, jog kalbama apie V. Šustausko antisemitinius pareiškimus per savivaldybių rinkimų kampaniją ir ankstesnius.

"Tikimės, kad meras ir jo pareiškimai neatspindi visos lietuvių tautos ir Lietuvos valstybės nuomonės. Esame įsitikinę, kad Lietuvos valdžia ras būdų, kaip elgtis šioje nerimą keliančioje situacijoje", rašoma Rygoje įsikūrusios Izraelio ambasados pranešime.

Kaip skelbta, susirūpinimą dėl V. Šustausko antisemitinių pareiškimų pareiškė ir Lietuvos žydų bendruomenės atstovai.

V. Šustauskas yra viešai samprotavęs apie žydų neva "supirktas" centrines Kauno bei Vilniaus gatves ir neseniai piktinosi Lietuvos vyriausybės atstovais, kurie, viešėdami Izraelyje, užsideda žydiškas apeigines kepuraites. Per jo rėmėjų mitingus Kaune būta antisemitinių plakatų.

Izraelio ambasada antradienį taip pat sveikino Lietuvos vyskupų Atgailos ir atsiprašymo laišką, kuriame, be kita ko, apgailestaujama dėl ankstesnio abejingumo holokaustui.

"Mes tikimės, kad šiai drąsiai pozicijai pritars visi lietuviai", sakoma ambasados pranešime spaudai.

Praėjusią savaitę paskelbtame laiške vyskupai apgaili, kad "dalis Bažnyčios vaikų Antrojo Pasaulinio karo metais stokojo meilės persekiojamiems žydams, neišnaudojo visų įmanomų būdų jiems ginti, o ypač, kad stokojo ryžto paveikti tuos, kurie talkindavo naciams.

Pasak laiško, "Bažnyčios atmintį slegia visos praeities antisemitizmo apraiškos, kurias atsakomybės ir krikščioniškos meilės stokojantys žmonės bando pakurstyti ir mūsų dienomis".

Per Antrąjį pasaulinį karą žuvo apie 95 procentus iš maždaug 220 tūkstančių prieškarinės žydų bendruomenės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.