aA
JAV prezidentas Bilas Clintonas (Bilas Klintonas) ketvirtadienį pareiškė turįs vilčių, kad opozicijos šalininkams užėmus parlamentą Belgrade, "priartėjo valanda", kai Jugoslavija galų gale išsivaduos nuo Slobodano Miloševičiaus.
"Serbijoje, kurioje prieš dešimtmetį žygį per Balkanus pradėjo griaunamosios jėgos, dabar žmonės kyla į laisvės žygį", sakė B. Clintonas, kalbėdamas Prinstono universitete.

"Serbijos žmonės prabilo savo rinkimų biuleteniais, jie prabilo gatvių protestais, ir aš tikiu, kad priartėjo valanda, kai jų balsai bus išgirsti ir mes galėsime pasveikinti juos su demokratija, su grįžimu į Europą, į pasaulio bendriją", pridūrė jis.

JAV vadovas kalbėjo, kai tūkstančiai žmonių, demonstravusių Belgrade, įsiveržė į šalies parlamentą, kad pareikalautų pasitraukti iš valdžios Slobodaną Miloševičius, kuris opozicijos įsitikinimu, suklastojo prezidento rinkimų duomenis.

B. Clintonas sakė, kad lemtingas persilaužimas siekiant nuversti S. Miloševičių įvyko, kai Jugoslavijos policija trečiadienį nutarė nesiimti jėgos prieš streikuojančius angliakasius.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright (Madlena Olbrait) ketvirtadienį irgi pareiškė, kad ji tikisi, jog Jugoslavijos žmonės išsivaduos, kaip išsivadavo kitos Rytų Europos šalys, ir sakė turinti vilčių, kad krizė bus išspręsta taikiai.

Nudžiuginta įvykių Belgrade, M. Albright sakė, kad masinės demonstracijos, kurių dalyviai siekia nušalinti S. Miloševičių, yra "pats svarbiausias dalykas" per beveik ketverius jos darbo valstybės sekretorės poste metus.

M. Albright lėktuve, kuriuo ji iš Egipto grįžta į Vašingtoną, žurnalistams sakė, kad ji ką tik kalbėjo su Vokietijos užsienio reikalų ministru Joschka Fischeriu (Joška Fišeriu) ir netrukus kalbės su savo kolega iš Rusijos Igoriu Ivanovu.

M. Albright įvykius Belgrade jau aptarė su savo kolegomis iš Graikijos, Prancūzijos, Kanados bei Ispanijos ir dukart kalbėjosi su Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi Robinu Cooku (Robinu Kuku), prieš atvykstant valstybės sekretorei į Vašingtoną, sakė jos atstovas spaudai Richardas Boucheris (Ričardas Baučeris).

M. Albright taip pat paskambino buvusiam NATO vyriausiajam vadui Wesley Clarkui (Vesliui Klarkui), kuris vadovavo praėjusiais metais vykusiai 78 dienų Aljanso bombardavimo kampanijai Jugoslavijoje. Oro smūgių kampanija Aljansas siekė nutraukti etninį valymą albanų gyvenamame Kosove.

"Visų pirma, mes svarstome galimybę pripažinti naująją vyriausybę. Antra, galvojame, ką galėtume padaryti siekiant padėti stabilizuoti padėtį, ir trečia, rengiamės sankcijų panaikinimui ir darbui su naująja vyriausybe, kad padėtume jai integruoti šalį į regioną ir Europą", sakė R. Boucheris.

Belgrade V. Koštunica, kuris sako įtikinama persvara laimėjęs prieš S. Miloševičių per praėjusį mėnesį vykusius rinkimus, paskelbė, kad Serbija dabar "yra išlaisvinta".

M. Albright sakė, kad demonstrantai "parodė, ko nori laisvi žmonės. Jie nori, kad Belgradas atitektų Koštunicai, ir mes remiame Koštunicos pergalę".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.