aA
Lietuvos Vyriausybei ketvirtadienį pateikiamas sovietų okupacijos padarytos žalos dydis, kurį suskaičiavo speciali tarpžinybinė komisija, tačiau jis visuomenei kol kas nėra skelbiamas.
Kaip BNS korespondentą informavo Teisingumo ministerijoje, sovietų okupacijos padarytos žalos dydį liudijantys dokumentai yra slapti, žymimi grifu "Riboto naudojimo", todėl duomenų žiniasklaidai apie tai neteikiama.

Anksčiau skelbta , kad 50 metų trukusios SSRS okupacijos padaryta žala Lietuvai preliminariai vertinama "devynženklėmis sumomis" JAV doleriais.

Sovietų okupacijos padarytą žalą skaičiavo Ūkio ministerijos Ekonomikos ir privatizacijos institutas. Jo direktorius Juozas Bivainis BNS sakė, jog žalos dydis buvo skaičiuojamas dviem etapais. Pirmojo etapo metu - 1996-1997 metais - buvo iš esmės suskaičiuota ir inventorizuota okupacijos padaryta žala. Tuomet instituto darbo grupei talkino 12-kos institucijų žmonės, kurie rinko pirminius padarytos žalos faktus.

Kaip sakė J. Bivainis, šiais metais, Seimui priėmus sovietų padarytos okupacijos atlyginimo įstatymą, nuspręsta patikslinti vertinimus.

Instituto darbuotojai du mėnesius tikslino turimus duomenis, be to, visa okupacijos žala buvo perskaičiuota 1999 metų JAV dolerio kursu, nes iki tol buvo skaičiuojama 1996 metų JAV dolerio kursu.

J. Bivainio teigimu, į žalos dydį buvo įskaičiuota tik materialinė žala. Sunaikintos ar pagrobtos ne materialinės vertybės, pavyzdžiui archyvai, įtrauktos į atskirą "neįkainojamų vertybių" grafą.

Vyriausybei gavus ir apsvarsčius duomenis apie okupacijos padarytos žalos dydį, ministrų kabinetas turėtų mėginti inicijuoti derybas dėl žalos atlyginimo su Rusija - SSRS teisių ir įsipareigojimų perėmėja.

Tokia procedūra numatyta birželį Seimo priimtu įstatymu dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.