aA
Prasideda dar vienas garsiojo Gintaro kambario paieškų etapas. Šių metų birželio mėnesį pasirodė Lenkijos istoriko Stanislawo Jano Stulino (Stanislavo Jano Stulino) knyga, kurioje buvo iškelta hipotezė, jog unikalųjį kambarį 1944 metais naciai paslėpė Bolkovo pilies požemiuose.

Lenkų mokslininkas savo knygoje analizuoja paieškas, kurios vyko Lenkijoje, Vokietijoje ir buvusios SSRS teritorijoje. Jis pateikia Bolkovo gyventojo Czeslawo H. (Česlavo H.) prisiminimus, kuris iš vienos vokietės po karo sužinojo, jog 1944 metų lapkrityje į Bolkovą atvyko kelios dešimtys sunkvežimių iš Karaliaučiaus. Iš pradžių jie stovėjo miestelio turgaus aikštėje, o paskui nuvažiavo į pilį. Saugantys sunkvežimius vokiečių kareiviai smalsiems vokiečių tautybės gyventojams aiškino, jog mašinose yra Karaliaučiaus muziejaus eksponatai. 1973 metais Czeslawas H. susipažino su vokiečiu, lydėjusiu sunkvežimius į Bolkovą, kuris patvirtino, jog krovinį sudarė gintaro gabalai.

1977 metais viena čekų šeima, kuri karo metais glaudėsi Bolkove, taip pat sakė, jog 1945 metų kovo mėnesį į miestelį atvyko sunkvežimiai iš Rytprūsių, kuriuos saugojo SS kareiviai.

Istorikas S. J. Stulinas mano, kad gyventojų pasakojimai yra tikri, ir patvirtina, jog naciai kažką paslėpė Bolkovo pilyje. Jis taip pat mano, kad Gintaro kambarys turėjo būti išvežtas iš Karaliaučiaus ne 1945 metais, o anksčiau. Lenkų mokslininko nuomone, šį meno kūrinį galėjo paslėpti ne naciai, o su sąmokslu prieš Hitlerį susiję žmonės, tarp kurių buvo Karaliaučiaus muziejaus direktorius Alfredas Rohde (Alfredas Rodė).

Kaip pasibaigs naujos Gintaro kambario paieškos? Šį kartą bus ieškoma zonduojant radarais ir naujausia graviametrine technika. Tačiau dar nežinia, ar j i padės surasti istorikams nežinomas patalpas, o jose daugiau kaip pusę amžiaus ieškomą Gintaro kambarį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.