aA
Birželio pabaigoje pateikusi teisinės pagalbos prašymus Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos institucijoms, Lietuvos generalinė prokuratūra iki šiol nesulaukė nė vieno patvirtinimo, kad į apklausas atvyks kas nors iš emigravusių asmenų, kurie kaltinami sąmokslu siekę užgrobti valdžią Lietuvoje 1990-1991 metais.
Iš Minske gyvenančio Baltarusijos gynybos ministro pavaduotojo generolo Vladimiro Uschopčiko Vilnius sužinojo tik tai, kad jis atsisakė priimti šaukimą į apklausą.

V.Uschopčikas turėjo būti apklaustas Vilniuje šį pirmadienį.

Buvęs Šiaurės miestelio divizijos vadas generolas majoras V.Uschopčikas kaltinamas pastatų užgrobimu, ginklų bei turto grobimu, antivalstybine veikla ir kenkimu.

Pasak Generalinės prokuratūros prokuroro Sigito Gedvilo, susisiekti su V.Uschopčiku bus bandoma kitais teisiniais būdais. Pavyzdžiui, paskelbta jo paieška per Interpolą: generolas gali būti sulaikytas ir perduotas Lietuvai, jeigu išvyktų į kurią nors užsienio šalį.

"Tačiau pagal tarptautines sutartis Lietuva garantuoja, kad geranoriškai į apklausas atvykę kaltinamieji čia nebus sulaikyti ir suimti", - sakė S.Gedvilas.

Prokuroras neatmetė galimybės, kad visam spalio mėnesiui suplanuotos emigravusių kaltinamųjų apklausos taip ir neprasidės.

Antai, buvusį prosovietinės komunistų partijos centro komiteto sekretorių Vladislovą Švedą Rusija atsisakė išduoti motyvuodama tuo, kad jis yra Rusijos pilietis.

"Lietuvos rytas"