aA
Daugelis sportininkų bei atletų norėdami greičiau “užauginti” raumenis dažnai vartoja kreatiną – maisto priedą, parduodamą daugelyje maisto parduotuvių. Tačiau neseniai Amerikos sporto medicinos koledžo mokslininkai paskelbė, kad iš tikrųjų nėra jokių įrodymų, kad kreatinas stiprina ir didina raumenų masę.
Creatine
Creatine
Iki šiol buvo manoma, kad šis maistinis priedas yra nekenksmingas, todėl jį gali vartoti visi. Tačiau iš tikrųjų žmonių sveikatai jis gali padaryti nemažai žalos, ypač kai jo yra vartojama per daug, teigiama mokslininkų tyrimo ataskaitoje, pateiktoje žurnale “Medicine and Science in Sports and Exercise”.

“Visi galvoja, kad šis preparatas yra natūralus, todėl nekenksmingas, tačiau daugelis natūralių elementų taip pat gali tapti kenksmingi, kai jų yra per daug,” teigė daktaras Ronaldas Terjungas, biomedicinos profesorius iš Misūrio universiteto.

Terjungas buvo vienas iš nemažos ekspertų grupės, nagrinėjusios šalutinį kreatino poveikį. Mokslininkai nustatė, kad kreatinas gali padidinti vandens kaupimąsi raumenyse ir taip suteikti jausmą, kad raumenys “auga”, tačiau iš tikrųjų šis preparatas neturi jokios teigiamos įtakos raumenų treniravimui ir jų stiprėjimui. Mokslininkų nuomone, kreatino sportininkams tikrai nevertėtų naudoti prieš fizinius pratimus, be to, jis nerekomenduotinas besilaukiančioms ar kūdikius maitinančioms moterims.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.