aA
Seimas penktadienį priėmė ilgiau nei pusmetį svarstytas Seimo statuto pataisas dėl parlamentarų darbo sąlygų ir finansavimo, kuriomis ženkliai padidintos Seimo nariams skiriamos kanceliarijos, pašto, benzino ir kt. išlaidos.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas
© DELFI
Gana vieningai balsuodami dėl minėtų pataisų, parlamentarai sutiko, kad statute būtų numatyta ir jų išlaidų naudojimo tvarka, kurią pats Seimo pirmininkas A.Paulauskas penktadienį pavadino "minimalia".

Seimo nariai pritarė socialdemokrato Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko pataisai, numatančiai, jog "Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo ir naudojimo tvarką nustato Seimo valdyba".

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas parlamentarams teigė, jog jų išlaidos bus kontroliuojamos minimaliai.

Žurnalistų paklaustas, kodėl Seimo narius ramino kalbėdamas tik apie "minimalią" jų išlaidų kontrolę, A.Paulauskas atsakė: "Todėl, kad buvo pasiūlymas, kad apskritai jos (kontrolės - BNS) nebūtų. Todėl reikėjo gelbėti situaciją ir ne visiškai ignoruoti Konstitucinio Teismo nutarimą".

Konstitucinis Teismas savo nutarimu yra įpareigojęs Seimą nustatyti parlamentarams skiriamų lėšų panaudojimo tvarką.

A.Paulauskas aiškino, jog konkrečios lėšų panaudojimo ir atskaitomybės tvarkos projekto kol kas nėra, tad šis klausimas bus svarstomas vėliau.

"Turėsime išstudijuoti įvairių parlamentų praktiką, taip pat - Europos parlamento ir tada sukursime savo tvarką", - teigė A.Paulauskas.

Teigdamas, jog greičiausiai bus remiamasi Europos parlamento (EP) praktika, A.Paulauskas čia pat pažymėjo, jog EP ši išlaidų atskaitomybės tvarka yra minimali: "Kontrolė yra, bet tų vadinamųjų čekiukų tik už didesnes išlaidas yra prašoma".

Seime jau daugiau kaip pusmetį virė ginčai dėl statuto pataisų, aiškiau reglamentuojančių parlamentarų darbo sąlygas bei finansavimą.

Seimas, keičiant Statutą iš pradžių laikęsis išlaidų mažinimo politikos, vėliau nusprendė papildyti parlamentarų pinigines.

Pagal naująjį statuto variantą, Seimo nariams kas mėnesį kanceliarijos, pašto, telefono, transporto ir kitoms su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms bus skiriama 3 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių (VMDU) dydžio suma, dar 0,4 VMDU - Seimo nario biuro išlaidoms apmokėti.

Šiuo metu Seimo nariai gauna kiek mažiau - kanceliarijos reikmėms skiriamas 1 VMDU, transporto išlaidoms - 0,8 VMDU dydžio suma.

Priimtomis nuo sausio 1 d. įsigaliosiančiomis Seimo statuto pataisomis nustatytas ir Seimo nario padėjėjų-sekretorių darbo užmokesčio fondas - tam būtų skiriama 5 MVDU dydžio suma. Ši suma daugiau nei dvigubai viršytų dabartines valstybės išlaidas Seimo nario padėjėjams.

Šiuo metu nėra nustatytos sumos, kuri skiriama parlamentaro padėjėjams - jų algos dydis reglamentuojamas Valstybės tarnybos įstatymo bei kitų teisės aktų, pagal kategoriją, gali siekti 2235 arba 2065 litus neatskaičius mokesčių.

Pritaręs siūlymui didinti parlamentarams skiriamas lėšas, Seimas "kirto per kišenę" savo vadovui, tiesa, ne taip smarkiai kai buvo numatyta anksčiau.

Praėjusį antradienį po svarstymo Seime buvo pritarta siūlymui nuo 12 iki 3 VMDU mažinti Seimo pirmininko reprezentacinį fondą.

1 VMDU šiuo metu siekia 1338 litus neatskaičius mokesčių.

Penktadienį Seimas nusprendė Seimo pirmininko reprezentacinį fondą sumažinti nuo 12 iki 6 VMDU, t.y. nuo maždaug 16 tūkst. litų per mėnesį iki 8 tūkst. litų per mėnesį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.