aA
Premjeras Algirdas Brazauskas prisipažįsta nėra patenkintas Seimo priimta Darbo kodekso pataisa, numatančią, jog su poilsio dienomis sutampančios švenčių dienos kompensuojamos, jas perkeliant į artimiausią darbo dieną.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
"Prisipažinsiu, nelabai, bet tai aktas įvykęs, todėl reikia laikytis įstatymų", - interviu "Žinių radijui" sakė premjeras, paklaustas, ar yra patenkintas minėtomis pataisomis.

Priminęs, jog verslininkų skaičiavimu, viena poilsio diena kainuoja apie 100 mln. litų, kartu premjeras pridūrė, jog "šia tema pavojinga kalbėti".

"Yra žmonės kurie džiaugiasi, kurie nedalyvauja produktų kūrimu, iš kitos, kiek girdėjau, verslininkai reiškia nepasitenkinimą", - sakė A.Brazauskas.

Pasak jo, Lietuvoje nedarbo dienų yra daugiau nei daugelyje išsivysčiusių valstybių ir, anot premjero, "vis ieškoma ir ieškoma surasti dienų, kad nereikėtų dirbti, ir manoma, kad čia yra kažkokia panacėja".

"Sutampa tai sutampa šventės su sekmadieniais, ką padarysi, Velykas mes visų amžių taip šventėme", - pabrėžė A.Brazauskas.

Ketvirtadienį įsigaliojus minėtai Darbo kodekso pataisai, jau šiemet Lietuvos gyventojai Kalėdas švęs ilgiau - Kalėdos, kurių pirmoji diena šiemet yra sekmadienis, bus švenčiamos ne tik pirmadienį, bet ir antradienį.

Be to, bus kompensuota ir su sekmadieniu sutampanti pirmoji Naujųjų metų diena - nedarbo diena bus sausio 2-oji, pirmadienis.

Dabar dirbantiesiems Lietuvoje priklauso 13 švenčių dienų, tačiau dalis jų - vidutiniškai 4 švenčių dienos per kalendorinius metus - sutampa su poilsio dienomis, o už pastarąsias dirbantieji negauna jokių kompensacijų.

Europos Sąjungos šalyse "pavogtų" laisvadienių problema paprastai sprendžiama nustatant įvairius kompensavimo mechanizmus: poilsio dienos perkeliamos į artimiausią pirmadienį, kompensuojamos darbuotojo ir darbdavio susitarimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.