aA
Prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį pasirašė Darbo kodekso pataisą, grąžinančią žmonėms su savaitgaliais sutampančias švenčių dienas. Tai DELFI patvirtino prezidento spaudos tarnyba. Ji įsigalios šį ketvirtadienį išspausdinus „Valstybės žiniose“, tad pirmąja grąžinta švenčių diena Lietuvos žmonės galės pasimėgauti jau kitos savaitės antradienį.
Laisva diena, šventė - karikatūra
Laisva diena, šventė - karikatūra
© DELFI
Seimui antradienį nusprendus grąžinti gyventojams su savaitgaliais sutampančias švenčių dienas, nuo V.Adamkaus sprendimo skubos priklausė, ar Lietuvos gyventojai pirmąja grąžinta poilsio diena pasimėgaus dar šiemet.

Šalies vadovas pataisai pasirašyti, vetuoti arba palikti ją pasirašyti Seimo pirmininkui turėjo dešimt dienų. Tačiau, norint, kad ji galiotų ir šiųmetinėms Kalėdoms, V.Adamkus turėjo ją pasirašyti dar šią savaitę, kad ją spėtų paskelbti „Valstybės žiniose“.

Pagal pataisą su savaitgaliais sutampančios švenčių dienos bus perkeliamos į artimiausią darbo dieną. Tačiau kolektyvinėje sutartyje leidžiama nustatyti kitokią su poilsio dienų perkėlimo tvarką, pavyzdžiui, perkelti jas po Kalėdų. Parlamento pirmininkas Artūras Paulauskas pataisą pasirašė antradienį, praėjus vos kelioms valandoms po jos priėmimo, tą pačią dieną projektas pasiekė prezidento kanceliariją.

Ketvirtadienio „Valstybės žinių“ numeris jau yra maketuojamas, tai DELFI patvirtino „Valstybės žinių" leidyklos direktorius Mintautas Daulenskis.

Nuo pataisos paskelbimo, pirmoji diena žmonėms bus grąžinta jau po šių Kalėdų, antradienį. Mat pirmoji Kalėdų diena sutampa su sekmadieniu, pirmadienis – antroji Kalėdų diena – yra nedarbo.

Be to, laisvo pirmadienio gyventojai sulauks ir po 2006 metų sutikimo, nes sekmadienis yra ir pirmoji kitų metų diena.

Kasmet tokių dienų pasitaiko nuo dviejų iki maždaug keturių. Dvi dienos – Šv. Velykų ir Motinos - visuomet sutampa su sekmadieniais.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko Algirdo Syso teigimu, jeigu tą patį gegužės sekmadienį būtų ir Motinos diena (kuri būna pirmąjį gegužės sekmadienį) ir Tarptautinė darbo diena (kuri būna gegužės 1-ąją), turėtų būti suteikiamos dvi papildomos poilsio dienos.

Remiantis Darbo kodeksu, už darbą poilsio dieną, jeigu jis nenumatytas pagal grafiką, mokama ne mažiau kaip dvigubai arba darbuotojo pageidavimu per mėnesį suteikiama kita poilsio diena. Ta diena darbuotojo pageidavimu gali būti pridėta ir prie kasmetinių atostogų.

Valstybinės darbo inspekcijos konsultantų teigimu, ši pataisa nepadarys įtakos dirbantiems pagal slenkantį grafiką žmonėms, pavyzdžiui, prekybos centrų darbuotojams, jie ir taip dirba poilsio dienomis – savaitgaliais – už tai gaudami laisvų dienų kitomis savaitės dienomis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.