aA
Buvusio Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio darbas rusų vadovaujamame dujotiekio projekte gali pakenkti Berlyno santykiams su Lenkija ir Baltijos valstybėmis, pareiškė kanclerė Angela Merkel, kurios žodžiai buvo cituojami antradienį.
A.Merkel
A.Merkel
© Sipa Press/Scanpix
Paaiškėjus, kad G.Schroederis vadovaus Rusijos ir Vokietijos tiesiamo Šiaurės Europos dujotiekio (ŠED) akcininkų konsorciumui, buvusį kanclerį kritikavo opozicijos įstatymų leidėjai, Europos Sąjungos (ES) pareigūnai ir jo paties Socialdemokratų partijos (SDP) nariai.

"Tai korporatyvinis konsorciumo sprendimas, kuris formaliai egzistuoja už politikos ribų. Aš buvau informuota, kai buvo informuota visuomenė", - sakė A.Merkel, kurios žodžius laikraštis "Frankfurter Allgemeine Zeitung" citavo trečiadienio numerio anonse.

"Tačiau jei nagrinėju savo derybas su Baltijos valstybėmis ir Lenkija, tai šis (darbas) tokia forma, kokia atsirado, tikrai jų nepalengvina",- sakė A.Merkel, kuri vadovauja savo krikščionių demokratų ir socialdemokratų koalicinei vyriausybei.

Rusijos dujų milžinė "Gazprom" apie naujas G.Schroederio pareigas paskelbė per gruodžio 9 dieną vykusią iškilmingą ceremoniją, praėjus mažiau nei trims savaitėms nuo jo pasitraukimo iš kanclerio posto.

1 200 km ilgio ŠED eis Baltijos jūros akvatorija ir sujungs Rusijos Vyborgo miestą su Šiaurės Vokietijos miestu Greifsvaldu.

Toks sprendimas supykdė Lietuvą, Lenkiją, Ukrainą bei kitas šalis, kurios neteks pajamų iš dujų tranzito per jų šalis.

Susitarimas dėl keturiais milijardais eurų vertinamo dujotiekio statybos buvo pasirašytas likus vos 10 dienų iki rugsėjį Vokietijoje vykusių visuotinių rinkimų.

Pasirašymo ceremonijoje dalyvavo ir G.Schroederis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.