aA
Hagoje įsikūręs Tarptautinis Teisingumo Teismas pirmadienį nusprendė, kad Uganda pažeidė kaimyninės Kongo Demokratinės Respublikos suverenumą ir yra atsakinga už žmogaus teisių pažeidimus šioje šalyje per 1998-2003 metų karą.
Ši pagrindinė Jungtinių Tautų teisminė instancija taip pat nurodė, kad Uganda yra atsakinga už plėšikavimą Kongo Demokratinėje Respublikoje, nes nesugebėjo užtikrinti, kad jos kareiviai gerbtų gamtinius šios šalies išteklius.

Kongo Demokratinėje Respublikoje, turinčioje didelius aukso, deimantų ir medienos išteklius, 1998-2003 metais vyko sukilėlių, vietos grupuočių, genčių ir kaimyninių valstybių, įskaitant Ugandą, kovos veiksmai. Šis karas pareikalavo 4 mln. žmonių gyvybių, kurių dauguma mirė nuo bado ir ligų.

Kongo Demokratinė Respublika 1999-aisiais iškėlė Ugandai bylą Tarptautiniame Teisme, apkaltindama ją dėl žmogaus teisių pažeidimų bei ginkluotos agresijos ir pareikalaudama kompensacijos už tai, ką vadina plėšimu, griovimu ir turto išvežimu.

Tarptautinio Teismo sprendimas yra galutinis bei neapskundžiamas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.