aA
Jau anksčiau žinota, kad feromonai veikia socialinį ir seksualinį gyvūnų elgesį, o dabar įrodyta, kad taip gali būti ir žmonių atveju.

Britų psichologų draugijos konferencijoje Vinčesteryje Nickas Neave (Nikas Nivas) sakė, kad dėl vyrų feromonų tam tikromis sąlygomis vyrai moterims atrodo patrauklesni.

Cheminės medžiagos, kurias išskiria oda pažastyse, neturi jokio sąmoningai suvokiamo kvapo, bet gali paveikti žmonių elgesį.

N. Neave ir jo kolegos parodė, kad didinant vyriškų feromonų koncentraciją aplinkoje, moterys gali palankiau įvertinti vyrų patrauklumą.

Mokslininkai paprašė 32 moterų balais įvertinti vyrų patrauklumą iš jų nuotraukų. Vertinimą reikėjo pakartoti aplinkoje esant vyriškų feromonų ir po dviejų savaičių - kitu moterų mėnesio ciklo metu.

Visos moterys geriau įvertino vyrų patrauklumą tada, kai aplinkoje buvo jų feromonų. Be feromonų "blogiausiai" įvertinto vyro "reitingas" esant feromonams pakilo daugiausiai.

Be to, labiausiai feromonai moteris veikė jų ciklo viduryje.

Šio tyrimo rezultatai papildo ankstesnius Austrijos mokslininkų duomenis apie moterų feromonų poveikį vyrams.

Anksčiau nustatyta ir tai, jog kontraceptinės piliulės slopina moterų reakciją į tam tikrus dalykus, tarp jų - feromonus.

Feromonų poveikis žmonėms dar nėra visiškai aiškus, bet žinoma didelė jų reikšmė kitiems gyvūnams. Šios cheminės medžiagos lemia žiurkėnų poravimosi partnerių pasirinkimą, taip pat laiką, kada žiurkės nebemaitina jauniklių ir veikia dramblių patinų susiskirstymą į hierarchijos rangus.

Tris dienas truksiančioje konferencijoje pietvakarių Anglijoje dalyvauja 700 psichologų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.