aA
Eugenijus Gentvilas Lietuvos liberalų sąjungos vicepirmininkas

Kai kurioms partijoms kyla problemų įvardinti galimo kabineto narius dėl to, kad jų kandidatai nėra žinomi visuomenėje, jie neaktyvūs. Tiesa, mūsų partneriai - Centro sąjunga - turi pakankamai žinomų ir pajėgių žmonių, bet šios partijos lyderio motyvai neskelbti kandidatų į ministrus pavardžių ir net nereitinguoti partinio sąrašo yra sunkiai suvokiami. Mūsų partija turi pakankamai žmonių, galinčių dalyvauti vykdomosios valdžios darbe.

Mano iniciatyva Liberalų sąjunga įvardijo 8 iš 14 ministrų tai: premjeras - Rolandas Paksas, užsienio reikalų ministras - Alvydas Medalinskas, ūkio - Eugenijus Maldeikis, finansų - Jonas Lionginas, krašto apsaugos - Linas Linkevičius, švietimo ir mokslo - Valdas Jankauskas, susisiekimo - Gintaras Striaukas, sveikatos - Juozas Raistenskis. Bet tai dar nereiškia, kad likę šeši postai mums yra antraeiliai. Būkime realistai: ši Vyriausybė bus koalicinė, taigi, į valdžią pretenduojančioms partijoms teks derėtis dėl portfelių. Jei rinkimai mums bus palankūs, liberalai dalyvaus Vyriausybės veikloje kartu su savo partneriais: Naująja sąjunga, Centro sąjunga ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga. Vadinasi, ne visi iš išvardintų mūsų partijos narių gautų postus Vyriausybėje.

Vis dėlto Liberalų sąjunga tvirtai laikytųsi pozicijos dėl keletos momentų: užsienio reikalų, ūkio ir finansų ministro postų bei dėl kandidatūrų į šias vietas. Be to, jei mes gausime daugiau balsų nei mūsų politiniai partneriai, sieksime, kad premjero portfelis atitektų R.Paksui. Daug kas priklausys nuo Prezidento Valdo Adamkaus pozicijos. Teikti Vyriausybės vadovo kandidatūrą yra šalies vadovo konstitucinė priedermė. Prezidentas gali pasiūlyti kandidatą į premjerus nebūtinai iš tos partijos, kuri gavo daugiausiai balsų. Mano nuomone, tam tikru atveju, R.Paksas arba Gintaras Steponavičius gali būti Seimo pirmininkas.

Tiesa, ir dabartinėje ir ankstesnėse Vyriausybėse yra žmonių, kurie ištraukti iš politinės nežinios, dirba labai sėkminga. Manau, kad negalima paleisti iš Vyriausybės tokių rimtų specialistų, kaip ūkio ministras Valentinas Milaknis, viceministras Gediminas Rainys, kancleris Petras Auštrevičius, užsienio reikalų viceministras Vygaudas Ušackas.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Kandidatai į Seimą aiškūs - slepiami ministrai

Tai komentuoja:

Mindaugas Jurkynas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas

Romualdas Ozolas Lietuvos centro sąjungos pirmininkas

Gediminas Kirkilas Algirdo Brazausko socialdemokratinės koalicijos Informacinio centro vadovas

Veidas