aA
Bet Sidnėjaus olimpiados šou baigėsi. Sirgaliai atšventė pergalę, alus išgertas. Galvos skausmas liko tik premjerui A.Kubiliui kaip kuo skubiau sukrapštyti 3-4 milijonus, kad atsiskaitytų su čempionais ir medalininkais. Valdžia, tikriausia, pasistengs, kad premijos būtų įtektos kuo greičiau, likus kelioms dienoms iki rinkimų.

Kodėl? Todėl, kad dabar dėmesio centre bus rinkimų šou. Ši savaitė yra paskutinė rinkimų tiesioje, agituojant ir viliojant pažadais. Pasirodymas olimpiečių apsuptyje - gera reklama politikams.

Kaip skelbia rinkimų apklausos, apie trečdalis rinkėjų dar nėra apsisprendę už kurią partiją atiduos savo balsą. Iš esmės tik dėl jų dabar vyks grumtynės, jie bus agituojami, ar net prievarta "darbo kolektyvuose" varomi pasiklausyti vienos ar kitos partijos atstovų.

Iš reklaminių stendų į praeivius žvelgia geranoriškos, tiesiog angeliškos kandidatų akys. Pinigų partijų reklamai netrūksta. Nors, kol kas jos deklaravo gavusios ir išleidusios tik po kelis šimtus tūkstančių litų, nesunku nuspėti, jog agitacijai jau išleisti milijonai.

Bet kodėl įvardijama, kad tik Bronislovo Lubio įmonės, Ivano Paleičiko bendrovės gausiausiai parėmė politikus ir partijas? Kodėl vidutinės ir smulkios įmonės partijoms bei kandidatams duoda "grynais" bei sako dar pridėsiančios, jei nebus minimi jų pavadinimai?

Rinkimai yra ir verslo varžybos. Vyksta grumtynės dėl įtakos, dėl būsimos valdžios palankumo, dėl pelną ar bankrotą nulemsiančių sprendimų.

"Achemai", "Klasco" nereikia slėptis kam ir kiek jos duoda. Ne B.Lubys priklauso nuo partijų, o politikai nuo jo malonės, palankumo, atvertos piniginės.

Sunkiau smulkioms, vidutinėms bendrovėms. Jei verslininkas parems, pavyzdžiui, konservatorius, o į valdžią ateis A.Paulausko socialliberalai, jam gresia nemalonumai.

Konservatoriai, savo laiku, nepamiršo bendrovių, kurios rėmė LDDP, nuolat siuntė į jas mokesčių inspektorius. Po spalio 8-osios kita valdžia greičiausiai taip pat keršys už verslininkų politines simapatijas. Pavyzdžiui, rengiant viešuosius konkursus, privatizavimo aukcionus.

Juos, tikriausia, nuo šiol laimės A.Paulauską ir A.Brazauską parėmusieji. Beje, šį kartą kaip niekad gausiai į valdžią veržiasi patys verslininkai. "Nepartinis" Viktoras Uspaskich, LDDP narys Alfonsas Macaitis, centristas Juozas Šarkus. Kone trisdešimt milijonierių. Ir visų jų ketinimai nuostabūs - padėti skurstančiai Lietuvai, gerinti verslo sąlygas.

Altruizmą vertėtų pamiršti. Ir V.Uspaskich, ir R.Karbauskis, ir A. Buzūnas gerins, pirmiausia, savo verslo sąlygas. Žinoma, tai irgi ne taip jau blogai. Kita vertus, blogiau tai, kad valdžia vis dar tebėra galinga. Ji gali iškelti žmogų į milijonierių luomą, bet gali ir parklupdyti.

"Gerindamos" verslo sąlygas A.Paulausko socialliberalų, A.Brazausko koalicija arba centristų partijos net programose įrašė teiksiančios pirmenybę lietuviškam kapitalui privatizuojant likusias valstybines įmones. B.Lubys ir kiti rėmėjai jau gali skaičiuoti pelną, kaip atsipirks investicijos į šias partijas. Taigi, ši savaitė, nors olimpiada ir baigėsi, nebus nuobodi. Rinkimų šou tęsiasi. O dar linksmiau bus jau po rinkimų.

Veidas