aA
Kazio Pėdnyčios ataskaita jau pusantro mėnesio laukia parlamento įvertinimo.
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas delsia įvertinti dar prieš pusantro mėnesio pateiktą generalinio prokuroro Kazio Pėdnyčios ataskaitą apie jo vadovaujamos institucijos veiklą praėjusiais metais. Komiteto vadovė teigia, kad tai nedaroma dėl kitų svarbių darbų gausos ir ragina neįžvelgti tame politinės potekstės.

Tuo tarpu Seimo opozicija tvirtina, kad "kišeniniu" vadinamo generalinio prokuroro veikla būtinai turi būti griežtai įvertinta.

Opozicinės LDDP frakcijos lyderis Česlovas Juršėnas "neapsižiūrėjimu" pavadino faktą, kad nevykdomas Seimo Statute numatytas Generalinės prokuratūros veiklos įvertinimas. Tačiau į šią problemą jis žiūri pakankamai geranoriškai ir net džentelmeniškai: "Komiteto krūvis yra išties didelis, tad mes, komitete esantys vyrai, nelabai spaudžiam savo vadovę imtis kitų darbų, kol neatlikti didžiausi ir svarbiausi".

Vis dėlto Č.Juršėnas pabrėžė, kad Statuto turi būti laikomasi ir parlamentui atskaitingos institucijos veikla turi būti įvertinta Seimo. Jis pareiškė tikįs, kad tai bus padaryta artimiausiu metu.

Paklaustas, kaip įvertintų K.Pėdnyčią Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje, LDDP lyderis tvirtino pasakysiąs kelias neigiamas pastabas. "Pirmiausia ir bene svarbiausia - pastebimas tam tikras jo šališkumas, nes Generalinės prokuratūros vadovas su entuziazmu vykdo dešiniųjų prašymus ištirti bylas, o kai kreipiasi kiti, tuomet to entuziazmo nematyti", - teigė Č.Juršėnas.

Apie Generalinę prokuratūrą ir jos veiklą ypač aktyviai kalbėta vasario pabaigoje, kai kritiką K.Pėdnyčiai pareiškė Prezidentas Valdas Adamkus. Savo antrųjų kadencijos metinių proga surengtoje spaudos konferencijoje valstybės vadovas praktiškai pareiškė nepasitikėjimą šiuo pareigūnu. Pasak Prezidento, K.Pėdnyčia "ilgai nematė nusikalstamo aplaidumo nei "Lietuvos energijoje", nei "Mažeikių naftoje", nei "Lietuvos geležinkeliuose".

V.Adamkus sakė nesuprantąs, ar konservatoriai ir jų paskirtas generalinis prokuroras žinojo apie tai, kad iš valstybės naftos ūkio buvo vagiami milijonai. "Jeigu žinojo, kodėl nieko nedarė?", - retoriškai klausė Prezidentas. "Tokio neveiklumo, neūkiškumo kaina labai didelė. Prarastos mūsų visų, mokesčių mokėtojų, lėšos. Kritęs visuomenės pasitikėjimas valdžios institucijomis", - pridūrė jis.

Vėliau atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar tai reiškia, kad jis yra už generalinio prokuroro atleidimą iš pareigų, Prezidentas atsakė: "Aš pasakiau savo nuomonę apie generalinio prokuroro darbą. Man atrodo, kad taip aš atkreipiu tiek politikų, tiek ir Vyriausybės dėmesį į tai. Manau, kad tas klausimas bus išspręstas savaime".