aA
NATO sustabdys bet kokio smurto plitimą iš Jugoslavijos į Bosniją ir Kosovą, tačiau nesikiš, jei po rinkimų įsipliekstų pilietinis karas, penktadienį pranešė NATO pareigūnas.
"NATO nesikiša ir neketina kištis, jei Serbijoje kiltų pilietinis karas, tačiau mes visi tikimės, kad jo nebus", žurnalistams Bukarešte sakė NATO generalinio sekretoriaus patarėjas politikos klausimais Klausas-Peteris Klaiberis (Klausas Peteris Klaiberis).

"Reikia tikėtis, kad valdžios pasikeitimas Serbijoje įvyks be kraujo praliejimo", pridūrė jis.

Prezidento Slobodano Miloševičiaus opozicija tvirtina, kad jų kandidatas Vojislavas Koštunica laimėjo sekmadienį vykusių prezidento rinkimų pirmąjį turą ir atmetė galimybę dalyvauti antrajame rate.

Opozicija ketina surengti penkių dienų pilietinio nepaklusnumo ir streikų kampaniją, vildamasi, kad S. Miloševičius pasitrauks iš kovos.

"Mano nuomone, tai tik jo viešpatavimo pabaigos pradžia", sakė K. P. Klaiberis per keturių dienų vizitą Rumunijoje.

"Tačiau nesvarbu, ar pasikeitimas įvyks šiandien, rytoj, po savaitės, mėnesio ar netgi metų".

K. P. Klaiberio teigimu, NATO atidžiai stebi įvykius Serbijoje ir pasirengusi užkirsti kelią "pilietinės nesantaikos" plitimui į kaimyninį Kosovą ir Bosniją.

"NATO pareiga - užkirsti tokiems įvykiams kelią", sakė jis.

"Mes manome, kad, jei Jugoslavijos žmonės balsavo už pokyčius, šie pokyčiai turi įvykti", pridūrė K.P. Klaiberis.

Praėjusiais metais NATO Jugoslavijoje vykdė 11 savaičių bombardavimo kampaniją, mėgindama priversti S. Miloševičių nutraukti savo autoritarinį valdymą pietinėje Serbijos Kosovo provincijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.