aA
Europos Sąjunga (ES) turėtų nutraukti derybas su narystės joje siekiančiomis kandidatėmis, penktadienį pareiškė Austrijos kraštutinių dešiniųjų vadovas Joergas Haideris (Jorgas Haideris).
Joerg Haider
Joerg Haider
Jis siūlė Austrijoje surengti referendumą ES plėtros klausimu.

Pasak J. Haiderio, tai, kad Danijos referendume buvo nepritarta euro įvedimui, yra "įspėjimas galingajai Europos Sąjungai, kurio negalima nepaisyti".

ES visų pirma turėtų sudaryti muitų sąjungą su narystės siekiančiomis šalimis, kad priartintų jas prie savęs tiek politiškai, tiek ekonomiškai, siūloma J. Haiderio pareiškime. Anot jo, pats didžiausias tokios sąjungos privalumas būtų tas, kad pirmaujančios kandidatės - Čekija, Vengrija, Slovėnija, Lenkija, Estija ir Kipras - galų gale būtų priimtos į ES be jokių ilgų pereinamųjų laikotarpių.

Pasak J. Haiderio, Danijos rinkėjų nepritarimas euro įvedimui atspindi nepasitikėjimą, kurį mažesnės ES valstybės jaučia akiplėšiškai Briuselio biurokratijai.

Nors gegužę J. Haideris atsistatydino iš kraštutinės dešiniosios Laisvės partijos vadovo pareigų, jis tebelieka įtakingas šios politinės jėgos narys bei yra Karintijos žemės gubernatorius.

Laisvės partija dažnai laikoma rasistine ir ksenofobiška. Kai ji šių metų pradžioje patyrė sėkmę rinkimuose ir dalyvavo sudarant Austrijos vyriausybę, likusios 14 ES šalių ėmė taikyti Vienai dvišales politines sankcijas, kurios buvo panaikintos tik šį mėnesį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.