aA
Italijos mokslininkai išsiaiškino, kad moterų žodynas yra turtingesnis negu vyrų, nes skiriasi jų smegenų pusrutulių veikla, rašo šalies dienraštis "La Repubblica".
Moteris, valdžia
Moteris, valdžia
© Corbis/Scanpix
Kadangi moterų smegenyse palyginti su vyrų yra daugiau nervinių skaidulų, jų smegenų ląstelės turi daugiau tarpląstelinių jungčių.

Tai, kaip pabrėžia Turino universiteto neurofiziologas Piergiorgio Strata (Pjerdžoržas Strata), itin svarbu komunikabilumui.

Pasak mokslininko, ši aplinkybė lemia, kad dešinysis ir kairysis pusrutuliai geriau sąveikauja vienas su kitu, nes tarp jų yra daugiau "telefono linijų", kuriomis vyksta pasikeitimas informacija.

Tokia moterų smegenų "struktūra" turi įtakos jų kalbėsenai. Pusrutulių diferenciacija padeda taupyti išteklius. Vyrų smegenyse už kalbos funkciją atsakingas kairysis pusrutulis, o moterų - šiek tiek dar ir dešinysis.

Todėl dėl abiejų pusrutulių sąveikavimo moterų žodynas pasidaro turtingesnis ir lankstesnis negu vyrų.

Tačiau P.Strata pažymi, kad vyrų ir moterų pusrutulių funkcijos skiriasi ne taip smarkiai, kaip būtų galima numanyti.

"Man regis, elgsenos, skonio ir sugebėjimų skirtingus tipus lemia skirtingas išsilavinimo ir ugdymo lygis", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.