aA
Parlamento vadovas Artūras Paulauskas teigia, kad dėl konservatorių inicijuojamos komisijos premjero šeimos verslo skaidrumui tirti Seimas turės balsuoti.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© ELTA
Nors opoziciniai konservatoriai surinko 36 parlamentarų parašus, kurių pagal Seimo Statutą reikia laikinajai tyrimo komisijai sudaryti, tačiau valdančiosios koalicijos politinė taryba nusprendė nepritarti siūlymams sudaryti komisiją.

Pagal Seimo Statutą, laikinoji tyrimo komisija sudaroma, jei to reikalauja ne mažiau kaip ketvirtadalis parlamentarų. Nors Seimo Statutas imperatyviai nurodo komisijos sudarymą, jei to reikalauja ne mažiau kaip 36 parlamentarai, tačiau tokią iniciatyvą, pasinaudoję Statuto spragomis, valdantieji gali blokuoti.

Tuo tarpu parlamento vadovas, pripažindamas Statuto spragas, aiškina, kad nėra kito kelio, išskyrus balsavimą dėl komisijos sudarymo.

"Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, kad Statute yra teisės normų kolizija. Viename Statuto straipsnyje sakoma, kad jei 36 Seimo nariai inicijuoja komisijos sudarymą, šitas klausimas turi būti svarstomas artimiausiame posėdyje ir komisija sudaroma. Tačiau yra specialus straipsnis šalia, kuriame sakoma, kad jeigu Seimas pripažįsta būtinumą, yra sudaroma tokia komisija nutarimu. Kitokio būdo, kaip balsuoti už nutarimą, nėra (...)", - interviu Lietuvos radijui penktadienį sakė A.Paulauskas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pareiškė, kad laikysis anksčiau savo priimto sprendimo siūlyti Seimui vadovautis iki šiol galiojusia praktika ir sudaryti laikinąsias tyrimo komisijas be atskiro balsavimo, privaloma tvarka, jei yra surinktas komisijos sudarymą remiančių ne mažiau nei 36 parlamentarų parašų skaičius.

Tačiau, anot Seimo pirmininko, ir anksčiau tokiais atvejais parlamente buvo balsuojama.

"Tokios praktikos laikėsi Seimas ankstesniais atvejais sudarant komisijas, tačiau peržiūrėjus visus atvejus, matome, kad dėl komisijų sudarymų buvo balsuojama. Tai nėra kažkoks išskirtinis atvejis. Taip, galima sakyti, kad 36 nariai rodo iniciatyvą, bet Seimas turi turėti saugiklį (...) ", - aiškino jis.

Tuo tarpu opozicija Lietuvai pranašauja naują valdymo formą - valdomą demokratiją.

"Blogai tai, kad Lietuvoje pradėta kurti valdoma demokratija - komisijų sudarymą aiškiai reglamentuoja Seimo Statutas, ir opozicijai suteikta suteikia teisę komisijas tvirtinti, kokios bebūtų, kam patiktų ar nepatiktų. Tai yra valdoma demokratija: naudinga valdantiesiems - sudarys komisiją, nenaudinga - nesudarys", - ketvirtadienį žurnalistams sakė opozicinės Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Algis Čaplikas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.