aA
Teisingumo viceministras Gintaras Švedas teigia, kad Lietuvoje nėra kalėjimų, kuriuose JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) kalintų ir tardytų teroristinės organizacijos "al Qaeda" narius.
Kalėjimas, vienutė, areštas
© ELTA
"Mano žiniomis, jokių nelegalių slaptų kalėjimų Lietuvoje tikrai nėra", - BNS sakė viceministras. Pasak jo, minint Rytų Europos šalis, kaip teritoriją, kurioje CŽV galimai kalina teroristus, Lietuva nebuvo įvardyta.

"Lietuvos rytas", remdamasis laikraščiu "The Washington Post", ketvirtadienį rašo, jog slaptus kalėjimus CŽV esą pradėjo naudoti prieš ketverius metus. Jų esama 8 valstybėse - Tailande, Afganistane ir kai kuriose Rytų Europos šalyse.

Informaciją apie slaptus kalėjimus esą patvirtino aukšti Amerikos bei Europos šalių specialiųjų tarnybų pareigūnai.

Anot spaudos pranešimo, dokumentuose šie objektai vadinami "juodosiomis vietomis", o tiksli jų geografinė padėtis neskelbiama. Apie tokius kalėjimus žino tik keli JAV pareigūnai ir šalies, kurioje yra kalėjimas, prezidentas bei žvalgybos vadovai.

Žvalgybininkų teigimu, pasaulinis šių slaptų įstaigų tinklas yra vienas iš karo su terorizmu elementų. Jo idėja radosi po 2001-ųjų rugsėjo teroro išpuolių JAV. Slaptuose kalėjimuose laikomi Afganistane bei Irake suimti teroristai.

Neskaičiuojant sulaikytųjų Irake, tokių kalinių yra daugiau kaip šimtas. Bent trečdalis šių kalėjimų gyventojų - Osamos bin Ladeno vadovaujamos organizacijos "Al Qaeda" aukšto rango pareigūnai.

CŽV bei Baltieji rūmai įtikino Kongresą nerengti atvirų debatų kalinių laikymo šiose slaptose įstaigose klausimu. Todėl beveik nieko nėra žinoma nei apie šiuos slaptus kalinius, nei apie tardymo metodus ar kalinimo trukmę.

Žvalgybos valdyba atsisako net pripažinti patį faktą, kad tokių kalėjimų esama. Spėjama, kad CŽV, pripažinusią šių slaptųjų įstaigų egzistavimą, užgriūtų ieškiniai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.