aA
Premjerui Algirdui Brazauskui nepraeina noras bylinėtis su konservatoriais, kuriuos kaltina šmeižtu. "(Konservatorių lyderis - BNS) Andrius Kubilius daugiau apie nieką nešneka, tik apie korupciją, kurios niekur niekam neįrodė. Aš norėčiau plačiai kalbėti šita tema, bet aš priversiu A.Kubilių įrodyti, kad yra kur tai korupcija", - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A.Brazauskas.
A.Brazauskas ir A.Kubilius - karikatūra
A.Brazauskas ir A.Kubilius - karikatūra
© DELFI
Kaip šmeižtą premjeras vertina konservatorių kalbas apie jo žmonos Kristinos Brazauskienės viešbučių verslą ir santykius su bendrovės "LUKoil Baltija" vadovu Ivanu Paleičiku.

Pasak A.Brazausko, už tokias kalbas konservatoriai turės atsakyti teisme. "Teismine tvarka. Lietuvoje yra teisinė sistema, įstatymai, kodeksai - Civilinis, Baudžiamasis, yra atsakomybė už šmeižtą. Turės įrodyti", - premjeras dėstė planus, kaip "nutildys" nuolat jam kaltinimus žarstančius konservatorius.

"(A.Kubilius - BNS) Ilgą laiką klaidina visuomenę, kasdien mesdamas kokius tai kaltinimus be jokių įrodymų. Vieną kartą reikia pabaigti", - piktinosi premjeras.

Vyriausybės vadovas kartą jau mėgino konservatorius patraukti į teismą dėl šmeižto už kalbas apie jo šeimos verslo reikalus, tačiau bergždžiai.

Spalio pabaigoje A.Brazauskas įteikė skundą Generalinei prokuratūrai, prašydamas iškelti baudžiamąją bylą jį neva apšmeižusiam konservatorių lyderiui A.Kubiliui.

Prokurorai tuomet nusprendė ikiteisminio tyrimo pagal premjero pareiškimą nepradėti. Generalinė prokuratūra tokį sprendimą motyvavo tuo, jog tiek A.Brazauskas, tiek A.Kubilius yra politikai, viešieji asmenys, tad ir jų politinės diskusijos gali būti daug aštresnės, privačių asmenų.

Prokuratūros nutarimą nepradėti ikiteisminio tyrimo premjeras gali apskųsti Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui arba savo interesus ginti privataus kaltinimo tvarka.

Konservatorių premjero grasinimas teismais neišgasdino.

"Tai bus naujas žingsnis mūsų demokratijos, manau, ir Europos, raidoje, kai opozicijos lyderiai valdančiosios daugumos yra paduodami į teismą. Tai mūsų negasdina ir tai mūsų nesustabdys. Mes padarysime viską, kad nei premjeras A.Brazauskas, nei visuomenė nepamirštų klausimų, į kuriuos iki šiol nėra atsakymų", - ketvirtadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

Seimo opozicijos lyderis premjero kaltinimuose šmeižtu pasigedo konkretumo. "Būtų gerai, jei premjeras sugebėtų įvardinti, kurie mūsų žodžiai ar veiksmai yra šmeižtas", - sakė A.Kubilius.

Opozicinių konservatorių abejonės dėl premjero šeimos verslo skaidrumo buvo pradėję klibinti valdančiosios koalicijos pamatus.

Konservatoriams nusprendus inicijuoti premjero šeimos verslo reikalus tirsiančią Seimo komisiją, šią iniciatyvą parėmė ir dalis valdančiosios Darbo partijos frakcijos atstovų.

Nesutarimai valdančiojoje koalicijoje dar labiau paaštrėjo, Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui praėjusią savaitę viešai pareiškus apie kandidato į premjerus paieškas vietoje kontroversijon dėl šeimos verslo patekusio A.Brazausko. V.Uspaskichas tuomet neslėpė ambicijų formuoti naują Vyriausybę, užsiminė ir apie pirmalaikių rinkimų galimybę.

Koalicijoje kilę neramumai buvo nuraminti trečiadienį - socialdemokratų lyderio A.Brazausko sušauktame valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdyje visų keturių valdančiųjų partijų atstovai pasirašė paramą Vyriausybei bei jos vadovui deklaruojančią rezoliuciją.

"Politinė taryba (...) nutaria pareikšti, kad valdančiojoje koalicijoje nėra esminių nesutarimų jokiais šiandienos klausimais, visi koalicijos partneriai pasitiki ministro pirmininko A.Brazausko vadovaujama Vyriausybe ir remia tolesnį koalicijos partnerių bendradarbiavimą", - rašoma rezoliucijos tekste.

Rezoliucijoje pažymimas ir kitas politinės tarybos lyderių nutarimas - "nepritarti siūlymams sudaryti Seimo laikinąją komisiją "ministro pirmininko A.Brazausko šeimos narių verslo viešbutyje "Crowne Plaza" skaidrumui ištirti, nes numatomas jos tyrimas nėra susijęs su ministro pirmininko veikla".

Šiuos nutarimus Politinė taryba priėmė, kaip rašoma rezoliucijoje, "apsvarsčiusi politinę situaciją ir suvokdama atsakomybę už politinį, ekonominį bei socialinį stabilumą, tolesnį reformų vykdymą, paneigdama skleidžiamus gandus ir prasimanymus apie nesutarimus Seimo daugumos koalicijoje ir koalicinėje Vyriausybėje, išanalizavusi nepagrįstus konservatorių kaltinimus ministrui pirmininkui A.Brazauskui".

Valdančiąją koaliciją po pernai spalį įvykusių Seimo rinkimų sudarė Lietuvos socialdemokratų partija, Naujoji sąjunga, Darbo partija bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.