aA
Jungtinėms Tautoms ir JAV vyriausybei nepavyko susitarti dėl planuojamo JT delegacijos apsilankymo prieštaringai vertinamame Gvantanamo kalėjime Kuboje.
Amerikiečių gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas vėl gynė savo vadovybės poziciją neleisti JT atstovams kalbėtis su kaliniais. Tokie kontaktai leidžiami tik Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus atstovams, sakė D. Ramsfeldas Vašingtone.

JT apkaltino JAV nepriimtinomis planuojamo vizito sąlygomis. Net Kinija apsilankymams savo kalėjimuose nekelia tokių sąlygų, pirmadienį Niujorke sakė JT atstovas Manfredas Nowakas. "Jos (JAV) teigia neturinčios ką slėpti. Tai kodėl tada mums neleidžiama pasikalbėti su kaliniais", - piktinosi pareigūnas. Jei JAV laikysis savo pozicijos, vizitas kalėjime neteks prasmės.

JAV Gvantanamo karinėje bazėje Kuboje be kaltinimų ir proceso laikoma 520 terorizmu įtariamų asmenų. Dešimtys kalinių yra paskelbę bado streiką. Žmogaus teisių organizacijos kaltina Vašingtoną nusižengiant teisinės valstybės principams.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.