aA
Nyderlandų ministras pirmininkas Janas Peteris Balkenende trečiadienį, šaliai minint filmų kūrėjo Theo van Gogho nužudymo metines, paragino olandus vieningai kovoti su terorizmu ir išmokti vėl gyventi kartu.
Theo van Goghas
Theo van Goghas
© EPA-ELTA
Th.van Goghas, kuris yra garsiojo dailininko Vincento van Gogho brolio palikuonis, atvirai kritikuodavo islamą ir papiktino daugelį musulmonų savo filmu, kuriame kaltino islamą toleruojant smurtą moterų atžvilgiu.

Už menininko nužudymą nuteistas Amsterdame gimęs musulmonas prisipažino 2004 metų lapkričio 2 dieną nužudęs dviračiu į darbą važiavusį Th.van Goghą. Į filmų kūrėją buvo šauta, jis buvo badomas peiliu, be to, žudikas jam perrėžė gerklę ir prie jo lavono peiliu prismeigė raštelį.

"Mes negalime leisti, kad mus suskaldytų maža grupelė žmonių, kuri rašo laiškus krauju, maža grupelė begėdiškai terorizmo žinią nešančių žmonių, kurie nori sukelti mūsų neapykantą", - sakė J.P.Balkenende.

"Grasinimai ir smurtas palieka visuomenėje gilias žaizdas. Jie iššaukia pyktį ir kartėlį. Tai suprantama. Tačiau mes turime eiti toliau. Kartu", - sakė jis maždaug 450 žmonių miniai vienoje Amsterdamo gatvių, kurioje žuvo Th.van Goghas.

Prie Th.van Gogho lavono buvo rastas raštelis su grasinimais kitiems garsiems šalies politikams.

Po šios žmogžudystės šalyje, kuri dar visai neseniai garsėjo savo tolerancija, kilo išpuolių prieš mečetes, religines mokyklas ir bažnyčias banga. Taip pat pradėta kelti klausimus dėl Nyderlanduose gyvenančių musulmonų, kurių yra beveik milijonas, integravimo į visuomenę.

Nerimas dėl saugumo

Visuomenės nepasitikėjimą vienu milijonu šalyje gyvenančių musulmonų puikiai parodo antradienio įvykis, kai netoli Amsterdamo traukinyje buvo sulaikyti du tradiciniais musulmonų drabužiais apsivilkę vyriškiai. Jų elgesys pasirodė įtartinas kartu važiavusiems keleiviams, kurie apie savo įtarimus informavo policiją. Tačiau keleivių ir saugumo pareigūnų būgštavimai nepasitvirtino.

Po filmo kūrėjo nužudymo slapstytis buvo priversti Somalyje gimusi parlamentarė Ayaan Hirsi Ali, parašiusi scenarijų Th.van Gogho filmui "Paklusnumas" (Submission), ir antiimigracinės politikos šalininkas populistas Geertas Wildersas.

Po šios žmogžudystės šalyje, kuri dar visai neseniai garsėjo savo tolerancija, kilo išpuolių prieš mečetes, religines mokyklas ir bažnyčias banga.

"Kovai su terorizmu ir naujų įstatymų kūrimui skiriama daug pinigų, tačiau siekiant sukurti tvirtą ir darnią visuomenę reikia investuoti į socialinius reikalus", - sakė Amsterdamo mero pavaduotojas, marokiečių kilmės olandas Ahmedas Aboutalebas.

Th.van Gogho mirties vietoje trečiadienį tarp praeivių paliktų gėlių ir raštelių galima buvo pamatyti žaislinį tigriuką. Ant šaligatvio stovėjo ir vazonas su kaktusu, primenantis Th.van Gogho prašymą savo laidų dalyviams pabučiuoti šį dygliuotą augalą.

"Jis buvo linksmas ir prieštaringas žmogus, mylinis savo draugus, tačiau kandus, o priešams kartais nepakenčiamas, visada užimtas ir užsiėmęs", - sakė Amsterdamo meras Jobas Cohenas.

Amsterdame gimęs marokiečių kilmės Mohammedas Bouyeri prisipažino nužudęs Th.van Goghą . Jam buvo skirta įkalinimo iki gyvos galvos bausmė. Įtariama, kad jis buvo vienas pagrindinių islamistų grupuotės narių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.