aA
Trečiadienį, praėjus tik devyniems mėnesiams po vyriausybės patvirtinimo, Latvijos ministras pirmininkas Andris Škėlė pareiškė atsistatydinąs, taigi trečiąjį kartą paliekąs vyriausybės vadovo postą.
Atsistatydinimo prašymą A. Škėlė paduos Latvijos prezidentei trečiadienį. Prezidentė turės pasiūlyti kitą premjerą. Kol kas prezidentė savo komentarų nepateiks, sakė BNS prezidentės sekretorės spaudai.

A. Škėlės vyriausybė buvo patvirtinta pernai liepos 16 dieną. Tai buvo aštuntoji Latvijos vyriausybė nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Pirmą kartą tada dar nepartinis verslininkas A. Škėlė buvo pakviestas sudaryti ministrų kabinetą 1995 metų pabaigoje po šeštojo Seimo rinkimų, kai Seimas nepatvirtino dviejų Seime atstovaujamų partijų sudarytų vyriausybių.

Ši vyriausybė dirbo daugiau nei metus - A. Škėlė atsistatydino 1997 metų sausio 20 dieną, motyvuodamas tuo, kad abejoja moraliniais vyriausybės sudarymo principais.

Sudaryti kitą vyriausybę taip pat buvo pavesta A. Škėlei - 1997 metų vasario 27 dieną parlamentas pareiškė pasitikėjimą jo sudarytu koaliciniu ministrų kabinetu.

Tačiau antroji A. Škėlės vadovybė dirbo mažiau nei pusmetį - koalicijos partijoms reikalaujant, A. Škėlė atsistatydino liepos 28 dieną, kai prieš kelias dienas iki to "Latvijos kelias" bei "Tėvynei ir Laisvei" ir Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę susivienijimas pranešė premjerui ketiną pasitraukti iš vyriausybės.

To priežastimi partijų lyderiai nurodė premjero ir partijų nesutarimus, kurie destabilizuoja padėtį šalyje ir trukdo stiprinti demokratiją. A. Škėlė buvo pavadintas despotišku lyderiu.

Šie nesutarimai kilo per vadinamąjį skandalą dėl korupcijos, kai paaiškėjo, kad keli ministrai pažeidė kovos su korupcija įstatymą. Kai kurie jų dėl to atsistatydino, tačiau tuometinis ministras Vilis Krištuopanas atsisakė atsistatydinti, tuo sukeldamas trintį tarp jo atsistatydinimo reikalavusio premjero ir "Latvijos kelio", gynusio savo ministrą.

Valdant A. Škėlei visada vyko reformos įvairiose srityse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.