aA
Didžiojoje Britanijoje nepritariama, kad karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) priimtų išrinktąjį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuris sekmadienį atvyks į Londoną.
Laikraštis "The Times" trečiadienį rašo: "Karalienė rizikuoja įsivelti į tarptautinį ginčą, jeigu jos numatytas susitikimas su prezidentu Putinu įvyks... Šalyje ir užsienyje vis labiau reikalaujama nesurengti ką tik išrinktam Kremliaus lyderiui tokio prestižinio susitikimo tuo metu, kai Rusijai keliami nepaneigti kaltinimai masiniais žmogaus teisių pažeidimais Čečėnijoje".

Straipsnyje pranešama, kad žmogaus teisių gynimo organizacijos "Human Rigths Watch" ir "Amnesty International" kreipėsi į Britanijos vyriausybės vadovą, prašydamos "paklausti Putiną apie konfliktą, kuriam jis vadovauja".

Pirmosios jų pareiškime, kurį cituoja laikraštis, sakoma: "Surengdama susitikimą su karaliene, Didžioji Britanija padeda kelti jo prestižą, bet už tai nieko negauna".

Tuo tarpu laikraštis" The Guardian" išspausdino Didžiosios Britanijos parlamento liberalų demokratų frakcijos atstovo tarptautiniams reikalams Menzieso Campbello (Menziso Kempbelo) raginimą neskubėti su V. Putino vizitu į Bakingemo rūmus.

"Niekas negali neigti nei to, kad Rusija turi būti Britanijos užsienio politikos akiratyje, nei to, kad stabilumas gyvybiškai svarbus Europos saugumui, nei to, kad ji (Rusija) suvaidino svarbų vaidmenį sureguliuojant padėtį Kosove, mano deputatas. Tačiau užsienio politika "doroviniu požiūriu" negali ignoruoti tokio karinės jėgos naudojimo, kuriam vadovauja Putinas Čečėnijoje".

Pasak M. Campbello, "čečėnų teroristai ir kovotojai padarė baisių dalykų, bet šalims, kurių lyderiai tikisi priėmimo Jungtinėje Karalystėje, negalima lengvai atleisti tokio neproporcingo jėgos panaudojimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.