aA
Maištą Lietuvos liberalų ir centro sąjungoje sukėlę klaipėdiečiai vis dar tikisi, kad jiems pavyks nuversti pirmininką Artūrą Zuoką. Jau kitą savaitę jie apsispręs, ar kilti į lemiamą kovą ir gelbėti intrigose skęstančią bei reitingų nuosmukį išgyvenančią partiją, ar tiesiog iškeisti ją į kitą.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
Į partiją stos iš naujo

Ketvirtadienį vakare posėdžiavusi Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) valdyba iš partijos pašalino penkis parlamentarus: Seimo vicepirmininką Gintarą Steponavičių, Liberalų ir centro frakcijos seniūną Algį Kašėtą, A.Zuoko oponentų partijoje įkurtos Liberalios politikos frakcijos vadovą klaipėdietį Eligijų Masiulį, Dalią Teišerskytę ir Audrių Endziną.

Solidarizuodamiesi su kolegomis, apie pasitraukimą iš partijos penktadienį paskelbė Seimo nariai Petras Auštrevičius ir Gintaras Šileikis. Jie dar vasarą buvo sustabdę narystę LiCS.

Taip pat vasarą savo narystę partijoje sustabdę klaipėdiečiai Vytautas Čepas ir Vytautas Grubliauskas dėl pasitraukimo iš partijos arba sugrįžimo į ją bei dėl žūtbūtinės kovos už pokyčius partijoje teigė nuspręs tik pasitarę su partijos draugais uostamiestyje. Galimybės iš naujo įstoti į partiją neatmeta ir E.Masiulis.

Tikimasi, kad partijos Klaipėdos skyriaus tarybos posėdis įvyks kitą penktadienį.

A.Zuokui - „ne“

E.Masiulis neslėpė, jog po pašalinimo iš partijos jaučiasi prastai. „Tai buvo pirmoji ir iki šiol vienintelė mano partija, kurioje praleidau 10 metų. Kai bendražygiai priima nesuprantamus sprendimus, yra skaudu,“ - vakar sakė jis „Klaipėdai“.

Pasak politiko, partijoje daug protingų ir gabių žmonių, su kuriais galima nuversti kalnus, todėl jis galvoja sugrįžti į partiją. E.Masiulis teigė jau greičiausiai kitą savaitę prašysiąs būti ir vėl priimamas LiCS, juo labiau kad daugelis partijos skyrių jį palaiko.

„Vienas žmogus ar žmonių grupė negali sugriauti to, kas buvo kurta ne vienerius metus. Manau, reikia pamėginti pakeisti situaciją partijoje. Ji turi sugrįžti prie tikrųjų vertybių ir įsipareigojimų žmonėms, o ne skęsti intrigose ar tenkinti A.Zuoko interesus,“- neslėpė planų klaipėdietis.

Stebisi, kad neišvijo

Kitas klaipėdietis LiCS narys maištininkas V.Čepas teigė svarstąs, ar nepalikti šios partijos.

„Šiandien jau kiekvienas supranta, kad vyksta negeri dalykai. Juk partijos pavadinime užprogramuota laisvai reikšti nevaržomą, laisvą, originalią nuomonę. Tačiau iš partijos šalinami ne tik tokios nuomonės reiškėjai, bet net ir žmonės, kurie tik ją išklauso,“ - piktinosi V.Čepas.

Pasak jo, partijos viršūnėlė nori apsivalyti nuo kitokios minties. Ji nori ramaus gyvenimo.

V.Čepas teigia nesuprantąs, kodėl iš partijos nepašalino ir jo. „Išmetė už mane mažiau kaltus, netgi tuos, kurie nekritikavo A.Zuoko veiklos, o mane, vieną aršiausių partijos lyderio kritikų, paliko“, - stebėjosi klaipėdietis.

Nemenką patirtį politikoje turintis V.Čepas mano, kad tai padaryta sąmoningai. Taip zuokininkai esą norį suskaidyti iki šiol vieningus klaipėdiečius.

Žada bėgti kitur

V.Čepas „Klaipėdai“ atviravo turįs net keletą versijų dėl tolimesnės savo politinės veiklos. Bet kaip drausmingas partijos narys teigė kitą savaitę pasitarsiąs su Klaipėdos skyriumi, ką jam daryti toliau.

Politikas sakė, jog galimi keli variantai. Vienas jų - rašyti pareiškimą išstoti iš partijos ir rinktis kitą. Yra idėja atgaivinti, suteikti naujos gyvybės neparlamentinei partijai, pavyzdžiui, Lietuvos centro partijai.

Antras V.Čepo kelias - grįžti į partiją ir versti iš posto A.Zuoką, nes jam vadovaujant partija jau yra pasirašiusi sau mirties nuosprendį.

V.Čepas svarsto galimybę per-eiti net į kitą frakciją Seime, kur su malonumu būtų priimtas, nes visos frakcijos nori turėti kuo daugiau narių.

Jau pirmadienį A.Zuoko šalininkai, V.Čepo žiniomis, įregistruos naują frakciją Seime ir suskaldys senąją. Naujoji frakcija vadinsis liberalų ir centro sąjungos frakcija. Nuo buvusios frakcijos pavadinimo ji skirsis tik vienu žodžiu - „sąjungos“.

V.Čepas drąsiai teigia, kad LiCS yra numarinta. Jo nuomone, prieš kitus Seimo rinkimus daugelis dabartinių partijos vadovų nusiplaus rankas ir pereis į kitas partijas.

Išminties nėra

Iš partijos vis dar nepašalintas dar vienas aršus A.Zuoko kritikas ir buvęs konkurentas dėl pirmininko posto europarlamentaras Eugenijus Gentvilas. Jis teigia jau prieš metus įspėjęs partiečius, kad LiCS tampa A.Zuoko interesų tenkinimo lauku.

E.Gentvilas nevengia įvardinti priežasčių, dėl kurių A.Zuokui pavyksta „prastumti“ keisčiausius sprendimus.

Pasak E.Gentvilo, 15 iš 28 liberalcentristų partijos valdybos narių yra darbą gavę per A.Zuoko malonę ir negalį kąsti rankos, kuri juos maitina.

Vienas iš valdybos narių yra ir E.Gentvilas, tačiau kai iš partijos buvo šalinami jo kolegos, posėdyje dalyvauti negalėjo, nes buvo Briuselyje.

Tačiau balsuojant posėdyje dalyvavo Klaipėdos vicemerė liberalcentristė Audra Daujotienė. Ji teigė balsavusi prieš kolegų pašalinimą.

A.Daujotienė mano, kad narių pašalinimas iš partijos nėra išeitis, ir mano, kad šioje konfliktinėje situacijoje pasigenda pirmininko išminties.

Šalina ir akademikus

„Tai pirmasis toks atvejis Lietuvos politikos istorijoje, kai taip nebranginami partijos nariai. Drastiškai šalinami akademikai, profesoriai, daktarai, diplomatai, 10-20 metų politiko stažą turintys neeiliniai žmonės“, - piktinosi V.Čepas.

Pasak jo, socialdemokratai, kurių partinė drausmė - geležinė, taip pat turi oponentų. Pavyzdžiui, Bronius Genzelis atvirai ir dažnai labai griežtai kritikuoja partijos vadovybę. Tačiau jis yra vertinamas, nes parodo, į ką reikia atkreipti dėmesį.

E.Masiulis prisiminė, jog paskutinį masiškesnį partijos valymą atliko konservatoriai. Tuomet, kai Gediminas Vagnorius buvo Premjeras, įvyko skilimas, ir šis iš partijos buvo pašalintas su visais savo šalininkais.