aA
Baltieji rūmai pavadino "absurdiškais" pareiškimus, kad JAV prezidentas George`as W.Bushas neva sakė, jog "įsiveržti į Iraką jam paliepė Dievas", rašoma BBC tinklalapyje. "Bushas niekada nieko panašaus nėra sakęs", - pažymėjo
G.W.Bush
G.W.Bush
© EPA-ELTA
Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Scottas McClellanas. Tokie JAV vadovui priskiriami žodžiai yra cituojami kitą savaitę pasirodysiančiame BBC televizijos laidų cikle "Apgaulinga taika: Izraelis ir arabai" (Elusive Peace: Israel and the Arabs).

Palestinos savivaldos atstovas Nabilas Shaathas, kuruojantis derybas su Izraeliu, taip pat sakė, kad G.W.Bushas per 2003 metais įvykusį susitikimą pareiškė "vykdąs Dievo jam skirtą misiją".

"Bushas sakė mums: Aš vykdau Dievo man skirtą misiją. Dievas tarė man: "George`ai, eik ir kariauk su tais teroristais Afganistane". Ir aš tai padariau. Paskui Dievas tarė man: "George`ai, eik ir padaryk galą tironijai Irake". Ir aš tai padariau", - cituoja N.Shaathas JAV prezidento žodžius.

"Dabar vėl jaučiu, kad į mane kreipiasi Dievas ir sako: "Suteik palestiniečiams jų valstybę, užtikrink izraeliečiams saugumą, įtvirtink taiką Artimuosiuose Rytuose. Ir, dievaži, aš tai padarysiu", - tęsė, anot N.Shaatho, JAV lyderis.

Savo ruožtu palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas, kuris taip pat dalyvavo šiame 2003 metų birželio mėnesį vykusiame susitikime su JAV prezidentu, cituoja tokius G.W.Busho žodžius: "Aš turiu moralinę ir religinę priedermę. Tad aš pasieksiu, kad jums būtų sukurta Palestinos valstybė".

BBC laidoje "Apgaulinga taika: Izraelis ir arabai" mėginama panagrinėti, kaip vyko taikos procesas Artimuosiuose Rytuose, pradedant derybomis, kuriose 1999-2000 metais dalyvavo Billas Clintonas, ir baigiant Izraelio pasitraukimu iš Gazos Ruožo šių metų rugpjūtį.

Apie tai, kas vyko už uždarų durų, laidoje pasakoja tiesioginiai įvykių dalyviai: prezidentai ir ministrai pirmininkai, kariniai pareigūnai ir vyriausybių nariai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.