aA
Lietuva turėtų tarptautinėje erdvėje nuolat priminti gyvenanti rizikos teritorijoje, kur jos saugumas neretai priklauso nuo kaimyninės Rusijos kariškių veiksmų, ir stiprinti savo oro erdvės kontrolę.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© DELFI
Taip trečiadienį Žinių radijo laidoje "Pozicija" teigė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, komentuodamas Rusijos naikintuvo Su-27 avarijos priežastis tyrusios tarpžinybinės komisijos išvadas.

"Mes, būdami NATO nariais, turime nuolat priminti, kad gyvename rizikos zonoje, kur visai šalia mūsų sienų skraido bombonešiai, ginkluoti naikintuvai, - teigė parlamento vadovas. - Mūsų saugumas daug kuo susijęs su jų - konkrečių Rusijos kariuomenės karininkų, šiuo atveju - lakūnų, veiksmais. Galime tik pasidžiaugti, kad šis incidentas baigėsi be aukų. Bet pavojus buvo, ir grėsmė buvo labai didelė".

A.Paulausko teigimu, nuolatinę grėsmę Lietuvos saugumui kelia net Kaliningrado srityje įkurtos Rusijos karinės bazės.

"Jei šalia esančios karinės bazės su galinga karine technika, ginkluote yra nepatikimose rankose, visokių gali kilti pavojų. Todėl aiškus mūsų santykių formulavimas, griežtas vertinimas turėtų išlikti mūsų nuolatinė pozicija", - pažymėjo Seimo pirmininkas.

Anot jo, naikintuvo avarijos priežastis tyrusios komisijos išvados, atskleidusios netvarką šios šalies kariuomenėje, neturėjo būti naujiena tiems, kuriems teko tarnauti sovietinėje kariuomenėje.

Parlamento vadovas pripažino, jog tyrimas išryškino ne tik Rusijos kariuomenės, bet ir mūsų krašto apsaugos sistemos silpnąsias vietas. Visų pirma esą būtina atnaujinti oro erdvės stebėjimo sistemą, kad būtų galima užtikrinti oro erdvės kontrolę ir tinkamai reaguoti į pažeidimus.

A.Paulausko teigimu, svarstant kitų metų krašto apsaugos sistemos biudžetą Rusijos naikintuvo katastrofa turėtų būti tinkamai įvertinta: "Šis incidentas patvirtina, kaip investicija į krašto saugumą atsiperka".

ELTA primena, jog avarijos priežastis tyrusi tarpžinybinė komisija paskelbė, kad naikintuvo katastrofą lėmė organizacinių, techninių ir žmogiškųjų veiksnių visuma.

Kaip teigiama išvadose, klaidų skrydžio metu padarė tiek pakankamai patirties neturėjęs pilotas, tiek skrydžio valdymo tarnybos. Be to, nors orlaivis buvo techniškai tvarkingas, prieš skrydį jis esą nebuvo tinkamai apžiūrėtas.

Naikintuvas Su-27, ginkluotas keturiomis "oras-oras" tipo kovinėmis raketomis ir patranka, rugsėjo 15 dieną sudužo Šakių rajone. Pilotui majorui Valerijui Trojanovui pavyko saugiai katapultuotis.

Po katastrofos buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto oro erdvės pažeidimo. Lakūnui buvo pareikšti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir skirtas namų areštas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.