aA
Šveicarija nusprendė išduoti Jungtinėms Valstijoms kalinamą buvusį Rusijos atominės energetikos ministerijos vadovą Jevgenijų Adamovą ir atmesti analogišką Maskvos reikalavimą, pirmadienį pranešė šalies Teisingumo ministerija.
Jevgenijus Adamovas
Jevgenijus Adamovas
© Reuters/Scanpix
J.Adamovas, kuris sakė, jog pageidautų būti išduotas į tėvynę, šį sprendimą Šveicarijos federaliniam tribunolui gali apskųsti 30 dienų laikotarpiu, nurodė ministerija.

Amerikos valdžia pareikalavo išduoti buvusį Rusijos ministrą, kuris buvo areštuotas gegužės 2 dieną Šveicarijoje, kad galėtų jam pateikti kaltinimus sukčiavimu.

J.Adamovas užėmė Atominės energetikos ministerijos vadovo postą, kai prezidentas buvo Borisas Jelcinas, bet dabartinis Rusijos vadovas Vladimiras Putinas jį atleido iš pareigų.

Amerikos Pitsburgo miesto teismas pateikė J.Adamovui kaltinimą pagrobus mažiausiai 9 mln. dolerių iš lėšų, kurias JAV atsiuntė į Rusiją branduolinio saugumo sistemų tobulinimui.

J.Adamovas neneigia, kad pasidėjo pinigus į asmeninę sąskaitą, bet tikina, kad, subyrėjus SSRS, jis siekęs išsaugoti lėšas nuo hiperinfliacijos, bankų sistemos krizės ir korupcijos.

Šveicarijos sprendimas išduoti JAV J.Adamovą Maskvai kelia nerimą

Šveicarijos sprendimas išduoti Jungtinėms Valstijoms kalinamą buvusį Rusijos atominės energetikos ministerijos vadovą Jevgenijų Adamovą ir atmesti analogišką Maskvos reikalavimą prieštarauja teisiniams įsipareigojimams, tvirtina Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Neseniai Rusijos URM "reiškė viltį, kad sprendimas išduoti J.Adamovą bus teisinis, bet ne politinis, tačiau šito neįvyko", - pabrėžiama pareiškime.

Šveicarijos sprendimas dėl J.Adamovo įsigalios, jei pastarasis per 30 dienų nesikreips su apeliacija į Šveicarijos Aukščiausiąjį Teismą.

Tuo tarpu Šveicarijos valdžia mano, kad "tik taip (išdavus eksministrą JAV) bus garantuota galimybė pradėti J.Adamovo baudžiamąjį persekiojimą, - tiek Rusijoje, tiek JAV".

JAV valdžia pareikalavo išduoti buvusį Rusijos ministrą, kuris buvo areštuotas gegužės 2 dieną Šveicarijoje, kad galėtų jam pateikti kaltinimus sukčiavimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.