aA
Opozicinė Seimo LDDP frakcija pareiškė, kad Seimo svarstoma nauja Visuomenės informavimo įstatymo redakcija griauna pagrindinius, sunkiai iškovotus spaudos ir žodžio laisvės principus.
Spaudos konferencijoje antradienį LDDP frakcijos narys Gediminas Kirkilas perskaitė frakcijos pareiškimą, kuriuo remiama visų pagrindinių Lietuvos spaudos ir elektroninės žiniasklaidos priemonių vadovų išreikšta šio projekto kritika.

Įstatymo projekto pataisas parengė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, jas Seimas pradėjo svarstyti praėjusį ketvirtadienį.

Pataisomis numatoma įkurti Visuomenės informavimo inspektoriaus įstaigą - viešosios informacijos rengimą ir platinimą prižiūrinčią nepriklausomą kolegialią instituciją.

Tačiau, žiniasklaidos atstovų nuomone, tai būtų represinė struktūra, kuri kontroliuotų ir spręstų, ar viešoji informacija (spaudos leidiniai, radijo, televizijos laidos, knygos, kino filmai, dailės kūriniai ir kt.) yra teisinga, ar ji pilietiška, ar nekenkia vaikams, ar nekursto socialinės ir kitokios neapykantos ir t.t.

"Susikompromitavusi valdančioji konservatorių - krikdemų dauguma skuba atkeršyti žiniasklaidai už kritiką, norėtų įvesti cenzūrą ir laisvos informacijos apribojimus. Jiems tai ypač svarbu, nes artėjant Seimo rinkimams, bus skelbiama vis daugiau informacijos apie dabartinės valdžios nekompetenciją, klestinčią korupciją, nusmukdytą krašto ekonomiką", sakoma LDDP pareiškime.

LDDP frakcija kreipėsi į visas "demokratiškas šalies politines jėgas, ragindama palaikyti žiniasklaidą, spaudos ir žodžio laisvę, neleisti valdančiajai daugumai prastumti Seime cenzūrą įvedančias įstatymo normas ir nebalsuoti už jas".

G. Kirkilas sakė tikįs, kad tokios įstatymo pataisos nebus priimtos.

Jei Seimas vis dėl to valdančiosios daugumos balsais priims jas, G. Kirkilas teigė, kad naujasis Seimas būtinai jas atšauks.

Seimo rinkimai vyks rudenį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.