aA
Vilniaus ekonominės policijos pareigūnai vienoje sostinės parduotuvių 40 metų mokytoją G.Lėlį sučiupo sukčiaujantį - pedagogas už prekes atsiskaitinėjo suklastota užsienio banko kortele.
Tokias aferas mokytojas vykdė keliuose sostinės prekybos centruose, prekiaujančiuose kompiuterine įranga bei buitine technika. Pasinaudojęs suklastotu asmens dokumentu ir netikra banko kortele, pedagogas paėmė prekių už 30 tūkstančių litų.

G.Lėliui už sukčiavimą iškelta byla. Tačiau pareigūnai mano, kad fizikos mokytoją galima laikyti savotiška gerai organizuoto aferistų klano auka. Jis tik vykdė užduotis, o nusikaltimo sumanytojai tebėra nežinomi.

Vilniaus ekonominės policijos pareigūnų demaskuotos suklastotų banko kredito kortelių aferos pėdsakai veda į užsienį - į Didžiąją Britaniją bei kitas Europos šalis.

Sukčiai su šiomis kortelėmis Lietuvos sostinėje grobė pinigus iš užsieniečių sąskaitų Europos bankuose.

Kai kuriose Vilniaus parduotuvėse užsienio bankų kredito kortelėmis buvo atsiskaitoma už prekės, kainuojančias iki 400 litų. Tokiais atvejais nebūtina pateikti asmens dokumentų.

Tai buvo žvalgyba - sukčiai žiūrėjo, ar nebus susekti, todėl nerizikavo pirkti už dideles sumas. Tačiau keistą pinigų judėjimą iš vieno banko Anglijoje pastebėjo Vilniaus banko specialistai. Atsiskaitant užsienio banko kredito kortele, pinigus pirmiausia perveda su juo sutartį turintis Vilniaus bankas, vėliau iš šio banko partnerio užsienyje gauna reikiamą pinigų pervedimą.

Netrukus paaiškėjo, kad vienas Anglijos pilietis nieko Lietuvos sostinėje nepirko ir čia net nesilankė, tačiau jo sąskaita sparčiai tuštėjo. Iš jos buvo atsiskaitoma už prekes Vilniuje.

"Lietuvos rytas"