aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas paprašė Lietuvos kariuomenės vado generolo majoro Jono Kronkaičio pateikti paaiškinimus, kuo remdamasis jis kritikavo Lietuvos Vyriausybę ir jos veiklą sausio pabaigoje Los Andžele vykusiame lietuvių išeivijos renginyje.
A.Paulauskas
A.Paulauskas
© DELFI
Seimo pirmininkas prašo kariuomenės vado paaiškinti šiuos jo žodžius: "Turiu pripažinti, kad sovietmečio nomenklatūros finansinė bei politinė įtaka yra pagrindinė kliūtis smulkaus verslo plėtrai. Nesuderinti poįstatyminiai aktai, neskaidrūs nuostatai bei ištisos brigados inspektorių ieško priežasčių, kaip apsunkinti smulkiųjų verslininkų veiklą, atimti galimybę užsidirbti pragyvenimui. Daugybė įvairių mokesčių yra nepakeliami net vidutiniam verslui, tačiau reikalingi vis dar socialistiškai Vyriausybės sudaromam šalies biudžetui ir naudingi stambiajam kapitalui".

Kaip rašoma Seimo pirmininko laiške J.Kronkaičiui, kurio kopiją gavo BNS, "vadovaujantis Lietuvos Respublikos Seimo statuto 206 straipsniu, prašome pateikti paaiškinimus, kuo remdamasis Jūs, kariuomenės vadas, padarėte šias išvadas ir naudojote tokias formuluotes, vertindamas Lietuvos Vyriausybę ir jos veiklą".

J.Kronkaičio Los Andžele skaitytame pranešime taip pat buvo teigiama, jog "sovietmečio nomenklatūros spaudos kontrolė palieka visuomenę informacijos dykumoje". Renginį, kuriame kalbėjo kariuomenės vadas, surengė Lietuvos išeivių organizacija "Lietuvių fronto bičiulių sambūris".

Buvęs Amerikos lietuvis J.Kronkaitis, prieš sugrįždamas į Lietuvą, keletą dešimtmečių tarnavo JAV kariuomenėje. "Lietuvių fronto bičiulių sambūrio" renginyje taip pat dalyvavo ir didžiausių opozicinių Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) ir Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) lyderiai Eugenijus Gentvilas ir Vytautas Landsbergis.

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai šią savaitę pareiškė esą nustebę dėl kariuomenės vado pasisakymų bei dalyvavimo minėtame renginyje. Socialdemokratai tai įvertino kaip kariškiui neleistiną politikavimą. Lietuvos įstatymai draudžia kariškiams dalyvauti politinių partijų ir organizacijų veikloje.

Socialdemokratinės koalicijos frakcijos iniciatyva parlamentinis Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas ketina pakviesti kariuomenės vadą atsakyti į klausimus dėl minėto pranešimo.

Tuo tarpu opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos atstovai penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, jog minėti sakiniai "yra ištraukti iš konteksto", o valdančiosios daugumos atstovų kritika kariuomenės vadui yra vertintina kaip bandymas varžyti pilietiškumą.

"Jeigu čia yra kritika, tai yra kritika absoliučiai visoms Lietuvos vyriausybėms. Niekur nėra nurodyta, kad tai taikoma konkrečiai Vyriausybei. Tai iš tikrųjų yra pilietinė pozicija", - teigė konservatorė Rasa Juknevičienė.

"Negalima depolitizacijos painioti su depilietizacija. Tai sovietizmo bruožai", - teigė konservatorė, piktindamasi valdančiosios koalicijos atstovų pareiškimais. Parlamentarės nuomone, valdančiosios daugumos atstovai "bando primityviai politikuoti" ir "tyčia kelti skandalus lygioje vietoje, bandydami pridengti savo pačių nuogumą".

Konservatorės nuomone, Lietuvos kariuomenės vadas nepažeidė įstatymų, todėl valdančiosios daugumos atstovai turėtų jo atsiprašyti. Kariuomenės vado atstovė spaudai Danguolės Bičkauskienė taip pat atmetė kaltinimus politikavimu.

Jos teigimu, J.Kronkaitis buvo pakviestas išdėstyti savo požiūrį į Lietuvos kariuomenės indėlį į bendrą Europos saugumo sistemą bei Lietuvos integraciją į Europos Sąjungą ir NATO.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.