aA
Lietuvos Vyriausybė priėmė strateginį sprendimą perduoti nykstantį Zoknių oro uostą Lietuvos kariuomenei. Tai nutarta ketvirtadienį surengtame premjero Algirdo Brazausko vadovaujamame Vyriausybės strateginio planavimo komiteto posėdyje.
Dokumentus dėl Zoknių oro uosto perdavimo Krašto apsaugos ministerijos valdymui planuojama parengti per kelias savaites ir pateikti juos Vyriausybės posėdžiui.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius žurnalistams sakė, kad tebuvo dvi alternatyvos - "palikti objektą žlugimui arba perduoti jį kariškiams". "Taip oro uostas nenunyks ir bus panaudotas pagal paskirtį",- sakė ministras.

Karinis aerodromas Zokniuose prie Šiaulių buvo pastatytas sovietmečiu, vėliau jis buvo perduotas kuriamai Šiaulių laisvajai ekonominei zonai. Žlugus LEZ kūrimo planams, šiuo metu Zoknių oro uosto takais per metus pasinaudoja vos kelios dešimtys komercinių skrydžių lėktuvų.

Pasak L.Linkevičiaus, žlugusios Šiaulių LEZ skolos kreditoriams siekia 177 mln. litų, didelė jų dalis tenka ir oro uostui. Perėmusi objektą, KAM tarsis su Vyriausybe dėl dalies skolų padengimo, kai kurias jų sumokės pati.

Ministras pažymėjo, kad pagal "techninius tako parametrus ir potencialius pajėgumus" Zoknių oro uostas yra geriausias visose trijose Baltijos valstybėse, neblogai išsilaikiusi ir infrastruktūra, tačiau į viską reikia "nemažai investuoti".

Ministras tikisi, kad Lietuvai tapus NATO nare, gali atsirasti "geresnių Zoknių panaudojimo galimybių". Pasak L.Linkevičiaus, tapęs kariniu, Zoknių oro uostas tebegalės priimti ir komercinių skrydžių orlaivius.

Zokniuose dabar yra įsikūrusi Lietuvos karinių oro pajėgų Pirmoji bazė, kurioje dislokuoti keli lengvieji puolamieji lėktuvai L-39 bei transporto lėktuvai L-410.

Sovietmečiu pastatytas Zoknių aerodromo pakilimo ir nusileidimo takas galėjo priimti bet kokio tipo orlaivį. Net buvo numatyta panaudoti aerodromą kaip atsarginę nusileidimo aikštelę sovietiniam daugkartiniam erdvėlaiviui "Buran", kurio programa buvo nutraukta Šaltojo karo pabaigoje.

Sovietmčiu bazėje buvo dislokuotas naikintuvų "MiG-27" ir "MiG-29" pulkas bei naikintuvų "Su-24" remonto dalinys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.