aA
Verslininkas Borisas Berezovskis tikisi, kad Vakarų valstybių valdžia neišduos jo Rusijos teisėsaugos institucijoms, kurios tiria jo veiklą. Anksčiau Rusijos federalinio saugumo tarnyba (FST) gavo tardyminį pavedimą iš Generalinis prokuratūros dėl tardymo Boriso Berezovskio byloje atnaujinimo. Tai patvirtino Rusijos federalinės saugumo tarnybos viešųjų ryšių centras.
B.Berezovskis
Kaip pažymėjo Viešųjų ryšių centro atstovas, "kontržvalgyba turi pateikti tardymo institucijoms visą medžiagą, kuri turima ar bus gauta vykdant šį prokuratūros pavedimą".

Šaltinis Rusijos teisėsaugos institucijose sakė, kad Generalinis prokuratūros pavedimas susijęs su įtarimais, kad verslininkų Boriso Berezovskio ir Badrio Patarkacišvilio veiksmuose yra požymių nusikaltimo, kurį numato Rusijos baudžiamojo kodekso 208-asis straipsnis (ginkluotos formuotės, nenumatytos federaliniais įstatymais, kūrimas ir vadovavimas tokiai formuotei).

Pasak jo, "turimas omenyje šių asmenų dalyvavimas organizuojant neteisėtas ginkluotas formuotes" Čečėnijos teritorijoje.

Tardyminiai veiksmai baudžiamojoje byloje, anksčiau iškeltoje grupei asmenų dėl neteisėto bendrovės "Aeroflot" turto panaudojimo, kurioje yra kaltinimų verslininkams Borisui Berezovskiui ir Badriui Patarkacišviliui, buvo atnaujinti antradienį.

Savo ruožtu B.Borezovskis interviu laikraščiui "Gazeta", išspausdintame ketvirtadienį, teigė, kad jis kaltinamas nepagrįstai. Kalbėdamas apie galimą savo ekstradiciją, jis pažymėjo, kad "nors Rusija padeda kovoti su terorizmu Afganistane, teisių sistema Vakaruose kitokia nei Rusijoje".

"Aš nemėgstu panašiais atvejais pranašauti. Galiu tik pasakyti, kad, kaip aš suprantu, Rusija neturi jokių galimybių pasiekti, kad būčiau jai išduotas", - sakė B.Berezovskis.

Interviu jis taip pat neigė esąs susijęs su čečėnų formuočių finansavimu. Kaip teigė B.Berezovskis, jis "surinko pinigų cemento gamyklai remontuoti ir perdavė juos oficialiai Šamiliui Basajevui, kai jis ėjo Čečėnijos ministro pirmininko pareigas 1997 metais".

"Tai buvo pinigai, kuriuos surinko Rusijos verslininkai, suprasdami, kad būtina atgaivinti Čečėnijos ūkį",- pareiškė B.Berezovskis. Pasak jo, į šią sumą įėjo ir jo pinigai - 2 mln. dolerių.

Drauge B.Berezovskis teigia, kad "neturėjo galimybės kontroliuoti, kam buvo panaudoti šie pinigai. Jo nuomone, "tai mūsų specialiųjų tarnybų darbas: kontroliuoti, kad pinigai būtų panaudojami pagal paskirtį".

B.Berezovskis patvirtino, jog ir dabar bendrauja su Čečėnijos separatistų atstovais, konkrečiai - su Achmadu Zakajevu.

Be to, jis pareiškė ketinąs būti filmo apie sprogimus Maskvoje 1999 metais prodiuseriu. "Filmą kuria užsienio žurnalistai. Aš pasiūlysiu šį filmą visoms televizijos kompanijoms, tarp jų ir Rusijos", sakė B.Berezovskis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.