aA
Izraelio valstybė ir žmonės yra dėkingi Lietuvai už vienos iš labiausiai Europoje prieš Antrąjį pasaulinį karą klestėjusių Lietuvos žydų bendruomenės torų sugrąžinimą žydų organizacijoms, Vilniuje pareiškė Izraelio užsienio reikalų viceministras rabinas Michaelis Melchioras.
M.Melchioras vadovauja į Vilnių atvykusiai didelei įvairių žydų bendruomenių atstovų delegacijai, kuri trečiadienį perėmė daugiau nei 300 Lietuvos nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje saugotų žydų šventraščio ritinių - torų.

Prieš ceremoniją M.Melchioras susitiko su Lietuvos užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu.

"Manome, kad šį milžinišką religinį ir kultūrinį turtą atiduodame į geras rankas, ir tikimės, jog mūsų kultūriniai, religiniai bei asmeniniai santykiai su Izraeliu toliau sėkmingai plėtosis", - po susitikimo su Izraelio delegacija žurnalistams sakė A.Valionis.

"Šis Lietuvos žingsnis bus gera paskata praeities tiesos pagrindu kurti naujus santykius tarp Lietuvos ir Izraelio, kurie pasitarnautų mūsų ir mūsų vaikų labui", - BNS sakė Izraelio užsienio reikalų viceministras.

Jo nuomone, Lietuva turėtų dar labiau stengtis supažindinti jaunąją kartą su tragiška žydų bendruomenės istorija, drauge prisimenant bei pagerbiant tuos žmones, kurie rizikavo savo gyvybe, gelbėdami nacių aukas.

"Mes šiandien šių torų neturėtume, jei ne tie žmonės, kurie nepabūgo pavojų ir slėpė jas nuo nacių", - teigė Izraelio pareigūnas.

Jis taip pat minėjo būtinybę kovoti su neapykantos kitataučiams, antisemitizmo apraiškomis bei spręsti Lietuvos žydų bendruomenėms priklaususio turto grąžinimo klausimą.

M.Mažvydo nacionalinėje bibliotekoje bendrijai "Hechal Shlomo", kuri laikoma žydų religinio ir dvasinio paveldo centru, perduotos 309 Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugotos toros.

Vilnius buvo vienas reikšmingiausių jidiš kultūros centrų Europoje iki nacių okupacijos per Antrąjį pasaulinį karą. Naciai ir jų talkininkai sunaikino apie 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvos žydų.

Lietuvos Vyriausybė nusprendė Lietuvoje saugomus žydų šventraščius perduoti šiai autoritetingai organizacijai, kuri atliks būtinus tyrimo ir restauravimo darbus ir vėliau suburs ekspertų komisiją. Ši komisija nuspręs, kaip padalyti toras paraiškas pateikusioms viso pasaulio žydų religinėms bendrijoms.

Tora yra ant pergamentinio ritinio ranka surašyta Biblijos Penkiaknygė, drauge su dešimtimi Dievo įsakymų Viešpaties ant Sinajaus kalno įteikta pranašui Mozei, kai šis prieš tris tūkstantmečius vedė savo tautą iš Egipto vergijos į pažadėtąją žemę - Palestiną.

Torų ritiniai laikomi specialiose spintose sinagogose, jie turi būti idealiai tvarkingi, o dėl įvairių priežasčių tapę netinkamais naudoti - laidojami žemėje.

Vienos dienos vizito į Vilnių atvykusi Izraelio delegacija taip pat aplankė Gaono Elijahu kapą, susitiko su Seimo pirmininku Artūru Paulausku, premjeru Algirdu Brazausku.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.