aA
Prezidentas George'as W.Bushas savo pirmojo metinio pranešimo kalboje perspėjo, kad Amerikos karas su terorizmu tik prasideda, nes visame pasaulyje tebesislapsto dešimtys tūkstančių Osamos bin Ladeno sekėjų, kurie yra tarsi "tiksinčios uždelsto veikimo bombos".
George W. Bush
George W. Bush
Savo kalboje, kurią iš Atstovų Rūmų tiesiogiai transliavo nacionalinės šalies televizijos, G.W.Bushas taip pat išskyrė Iraką, Iraną ir Šiaurės Korėją kaip šalis, kurios bando kurti masinio naikinimo ginklus, ir pavadino jas "blogio ašimi".

"Šį vakarą, kai mes susirinkome čia, mūsų šalis kariauja, mūsų ekonomika yra apimta recesijos, o civilizuotas pasaulis susiduria su beprecedentinėmis grėsmėmis. Tačau mūsų sąjungos padėtis yra kaip niekad tvirta", - sakė jis.

G.W.Busho pirmasis oficialus "Sąjungos padėties" pranešimas yra jo svarbiausia kalba šiais metais. Naudodamasis savo populiarumu, kurį jis pelnė sėkminga kovos su terorizmu kampanija, JAV prezidentas metiniame pranešime didelį dėmesį skyrė ir savo vidaus politikos uždaviniams: gerovės reformoms, pacientų teisių gynimui ir planams paskatinti darbo vietų kūrimą.

Mėgindamas išvengti koncerno " Enron" bankroto šešėlio, kuris gali aptemdyti jo rekordiškai aukštus reitingus, G.W.Bushas paragino užtikrinti tiek didesnį Amerikos bendrovių atskaitingumą, tiek visapusišką informacijos atskleidimą ir geresnę apskaitą, kad būtų galima išvengti tokio žlugimo, kuris niekais pavertė tūkstančių "Enron" darbuotojų pensijų santaupas.

G.W.Bushas, suprasdamas, kad demokratai, rengdamiesi Kongreso rinkimams, mėgina įrodyti, kad tiek jis, tiek jo Respublikonų partija, pernelyg linksta ginti didžiojo verslo interesus, paragino Kongresą priimti įstatymus, kurie geriau laiduotų pensijų saugumą.

Prezidentas nepaminėjo paties koncerno "Enron", kuris buvo didžiausias G.W.Busho rinkimų kampanijos rėmėjas. Vertybinių popierių biržų indeksai antradienį smuktelėjo 2,5 proc., didėjant nuogąstavimams, kad "Enron" likimas gali ištikti ir kitas kompanijas.

G.W.Busho darbo reitingas šiuo metu viršija 80 procentų. Tai rekordiškai aukštas pirmuosius metus šaliai vadovaujančio prezidento vertinimas, tačiau G.W.Busho ateitį temdo ekonomikos recesija ir galimybė, kad skandalingo "Enron" bankroto sukelta krizė aštrės.

Demokratai, kurie negailėjo liaupsių G.W.Busho pastangoms kovoti su terorizmu, dabar, pradedami karštligiškus rinkimų metus, per kuriuos debatai ypač virs dėl ekonomikos padėties, vis griežčiau sieks išsiaiškinti, ką konkrečiai jis siūlo, kad būtų galima įveikti recesiją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.