aA
Laikinoji Afganistano vyriausybė svarsto planus atsisakyti savo valiutos ir iškeisti ją į JAV dolerį, Centrinio banko valdytojo teigimu, tai būtų trumpalaikė priemonė, kuri padėtų stabilizuoti karo nualintos valstybės ekonomiką.
Dolerio simbolis
Tarptautinio valiutos fondo (TVF) delegacija, atvykusi vizito į Afganistaną, pasiūlė nacionalinę valiutą pakeisti į JAV dolerį. Toks valiutų keitimas minimas tarp kelių galimybių, leisiančių užtikrinti valiutos stabilumą tuo metu, kai po daugiau kaip dviejų dešimtmečių karo Afganistanas pradės rekonstrukciją.

"Manau, jog teigiamų aspektų bus daugiau negu neigiamų, - teigė TVF direktoriaus padėjėjas valiutos ir valiutų kursų reikalams Vorenas Koutsas. - Neigiami padariniai būtų tai, jog laikinas JAV dolerio naudojimas kliudytų įvesti naują Afganistano valiutą. Kai ekonomika pereina prie JAV dolerio, prireikia tam tikro laiko JAV doleriui nusikratyti."

Afganistano centrinio banko valdytojas Abdulas Fitratas pareiškė, jog šiuo metu Afganistane apyvartoje yra septynios skirtingos nacionalinės valiutos - afganio - formos, o tai pakenkė gyventojų pasitikėjimui valiuta ir sukėlė jos vertės svyravimus. Aukštas pareigūnas pareiškė, jog vyriausybė apsvarstys TVF pasiūlymą išimti afganį iš apyvartos ir galiausiai po dvejų ar trejų metų įsivesti naują bendrą valiutą.

"Kai bus įvestas JAV doleris, vietos valiutos nebereikės", - teigė A.Fitratas. Valiutos pasirinkimas tėra tiktai vienas klausimas iš ilgo sąrašo fiskalinių klausimų sąrašo, kuriuos Afganistano vyriausybei teks spręsti, bandant sutvarkyti finansinę netvarką, paliktą nuo valdžios nušalinto Talibano režimo.

Talibano vadovybė fiskalinės politikos ir valdymo griežtai nekontroliavo ir nepaliko jokių įrašų apie pagrindinius statistinius duomenis. Naujoji centrinio banko vadovybė vis dar nežino, koks yra šalies biudžetas, kokia yra nacionalinių atsargų vertė ar koks yra infliacijos lygis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.