aA
Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį pažadėjo „ryžtingesnius nei bet kada veiksmus“ dėl klimato apsaugos, Jungtinėms Valstijoms pasitraukus iš Paryžiaus klimato susitarimo.
Angela Merkel ir Donaldas Trumpas
Angela Merkel ir Donaldas Trumpas
© Reuters / Scanpix

„Mes Vokietijoje, Europoje ir pasaulyje susibursime imtis ryžtingesnių nei bet kada veiksmų, kad stotume prieš didelius iššūkius žmonijai, tokius kaip klimato kaita, ir sėkmingai juos įveiktume“, – sakė ji žurnalistams.

Griežtame pareiškime A.Merkel sakė, jog prezidento Donaldo Trumpo pranešimas apie JAV pasitraukimą iš Paryžiaus sutarties, „švelniai tariant“, kelia „didelį apgailestavimą“.

„Šis sprendimas negali sustabdyti ir nesustabdys tų iš mūsų, kurie jaučia pareigą apsaugoti mūsų Žemę“, – sakė kanclerė, kuri Paryžiaus susitarimą pavadino „istoriniu kvantiniu šuoliu“.

Pasak jos, Vokietija vykdys savo „įsipareigojimus pagal šį susitarimą, ypač – dėl pagalbos klimato (klausimu) skurdžiausioms ir pažeidžiamiausioms pasaulio šalims“.

Visiškai įgyvendinant susitarimą laukia „sunkus kelias“, bet jis yra „negrįžtamas“, pabrėžė A. Merkel.

Ji gyrė privačias klimato apsaugos iniciatyvas visame pasaulyje, įskaitant Jungtines Valstijas, ir sakė, kad jos padės užtikrinti „daugiau klestėjimo ir galimybių pasauliui“.

Kanclerė pažadėjo sėkmę kitame Jungtinių Tautų klimato derybų rate, kuris lapkričio mėnesį įvyks Vokietijos vakaruose esančioje Bonoje.

„Visiems, kuriems svarbi mūsų planetos ateitis, sakau: toliau drauge eikime šiuo keliu, kad pasiektume sėkmę dėl Motinos Žemės“, – pridūrė kanclerė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.