aA
Šeštadienį po sprogimo užsiliepsnojus naftotiekiui buvo nutrauktas bet koks Kirkuke išgaunamos naftos eksportas į Viduržemio jūros pakrantėje esantį Turkijos Džeihano miestą, pranešė šaltinis Naftos pramonės ministerijoje.
sprogmenys, sprogimas, sprogdinti
© Corbis
"Sprogimas sustabdė visą eksportą, jis visiškai sustojo", - naujienų agentūrai "Reuters" sakė šaltinis.

Sprogimas naftotiekį sudrebino šeštadienio rytą. Naftotiekį saugojęs asmuo, nenorėjęs prisistatyti vardu ir pavarde, agentūrai "Reuters" teigė, kad ugnis išplito per kelias valandas.

Manoma, kad naftotiekį padegė sukilėliai. Jie nuolat atakuoja naftos gavybos įrenginius, ypač šalies šiaurėje. Pasak pareigūnų, tokių išpuolių būna vidutiniškai 25 per savaitę.

Naftotiekis jungia svarbų Kirkuko naftos telkinį šiauriniame Irake ir Džeihano miestą. Sprogimas įvyko netoli Fathos, tarp Kirkuko ir Baidžio miesto. Smulkesnės informacijos apsaugininkas nepateikė.

Kitas apsaugos darbuotojas sakė, kad šalia naftotiekio, maždaug už 4 km nuo Fathos, esančios už 95 km į pietvakarius nuo Kirkuko, buvo padėta bomba.

Kaip naujienų agentūrai "Reuters" pranešė Irako naftininkystės bendrovės "Northern Oil" Priešgaisrinio departamento pareigūnas, iki 14 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku liepsna buvo užgesinta. Tačiau jis pridūrė, kad už dviejų kilometrų nuo sprogimo vietos iš naftotiekio ištekėjo naftos.

Kol kas nežinoma, kiek laiko prireiks naftotiekiui sutaisyti ir kada jis vėl pradės veikti pilnu pajėgumu.

Manoma, kad naftos tiekimo Irake sustabdymas dar labiau paskatins pasaulinių naftos kainų kilimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.