aA
"Nieko nelemiančioms rungtynėms visada sunku susikaupti, kad ir kaip treneriai stengtųsi nuteikti žaidėjus kovai. Komandos dvasią taip pat lemia žaidėjų charakteriai, jų pasirengimas dengti bet kurios ekipos varžovą, sugebėjimas vengti juokingų klaidų", - po blankios pergalės 85:75 prieš Sidnėjaus olimpinio turnyro A grupės autsaiderę Naująją Zelandiją filosofiškai dėstė buvęs ilgametis Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Vladas Garastas.
LKL čempionų Vilniaus "Lietuvos ryto" krepšininkų trenerio Šarūno Sakalausko nuomone, komanda beveik niekada neįstengia labai gerai žaisti prieš aiškiai silpnesnį varžovą - sėkmei paprastai pakanka vidutiniško žaidimo.

Gražiems, įsimintiniems sprendimams bei įvykiams būtina didelė įtampa, ekstremalios sąlygos. Paskutinės lietuvių rungtynės grupėje tik patvirtino šią nerašytą taisyklę.

Intriguojančios varžybos

Vos sužinoję, kad ketvirtfinalyje Lietuvai teks grumtis su pasaulio čempione Jugoslavija, V.Garastas ir dvejų praėjusių olimpinių žaidynių prizininkas bei Seulo olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis pradžioje įtarė, jog serbai tyčia pasirinko varžovus, vakar pralaimėdami Kanadai: "Jugoslavija mėgsta tokius triukus".

Tačiau pažvelgę į grupių lenteles ir išvydę, jog kitu atveju Jugoslavija būtų žaidusi su silpnesne už Lietuvą Prancūzija, abu žinomi krepšinio žmonės iškart pakeitė savo nuomonę. Juolab kad Lietuvos ir Jugoslavijos dvikovos nugalėtojo pusfinalyje tikriausiai laukia favoritė JAV (ši komanda ketvirtfinalyje rungtyniaus su Rusija. - Red.).

"Aš nematau nieko beviltiško rungtynėse su Jugoslavija. Lietuva juk taip pat yra viena iš elitinių pasaulio ir Europos krepšinio komandų, - tvirtino Š.Sakalauskas. - Žaidžia žmonės, tad mūsų laukia itin intriguojanti abiejų komandų žaidėjų ir trenerių dvikova".

Barselonos žaidynių prizininkas Sergejus Jovaiša neabejoja, kad nerimas kaustys ir Jugoslavijos komandą, nors ji, ko gero, bus laikoma rungtynių favorite. S.Jovaiša gana optimistiškai laukia ketvirtfinalio.

Laimėti mačą - įmanoma

"Mačas su Jugoslavija neabejotinai bus labai sunkus, bet Lietuvos pergalė man neatrodo neįmanoma. Reikės kautis iš visų jėgų, parodyti tvirtą charakterį. Antai Rusija tik 60:66 nusileido Jugoslavijai. Serbai per daug didelių stebuklų kol kas nerodo, nors ir lieka labai pavojingi varžovai", - samprotavo V.Garastas.

Lietuvos krepšinio specialistai neabejoja, kad treneris Jonas Kazlauskas su savo talkininkų komanda "po kaulelį išnarstys" serbų žaidimą ir parengs gerą žaidimo planą. Jeigu jo atlikėjai dar įpins sveiko įniršio, galima visko laukti.

Š.Sakalauskas kelią į sėkmę irgi būtų linkęs grįsti agresyviu, sportiškai įžūliu lietuvių žaidimu - tai turėtų kiek sutrikdyti Jugoslavijos rinktinei būdingą didžiulį pasitikėjimą savo jėgomis. Jį sumažinus, komandų jėgos turėtų susilyginti.

Nors Lietuvos komandos gynėjai ir lengvieji "kraštai" ūgiu truputį nusileidžia serbams, nemažas pajėgių šių pozicijų žaidėjų pasirinkimas turėtų tai kompensuoti.

Lietuvos rytas